Blijf op de hoogte van de belangrijkste insights uit de sector

Maak account

Surveys & Publications

 1. MariaDarmi.jpg

  Maria Darmi (CEO Kantar): Duurzaamheid wint aan belang. Hoe op te volgen?

  • 11-01-21
  • News Survey

  We beginnen met een verwijzing naar 'The Comprehensive Business Case for Sustainability', een grensverleggende publicatie van de Harvard Business Review uit 2016. De conclusie van het artikel was dat ondernemingen die de grootste focus leggen op duurzaamheid over de hele lijn een aanzienlijk voordeel hadden: van omzetgroei tot winst en cashflows tot lagere schuldenlasten. En in de disruptieve periode na de financiële crisis in 2008 realiseerden ze een groeiende marktkapitalisatie van gemiddeld $650 miljoen per onderneming. Bedrijven die de focus leggen op duurzaamheid zijn veerkrachtiger.

  Lees meer over "Maria Darmi (CEO Kantar): Duurzaamheid wint aan belang. Hoe op te volgen?"
 2. color.jpg

  Creëer meer impact op consumentengedrag met de juiste kleur

  • 13-11-20
  • Insights Survey

  Nobelprijs winnaar Kahneman heeft aangetoond dat 95% van de beslissingen die we nemen eerder onbewust zijn, en kleur is daarbij in 85% van de gevallen de dominante factor. Wanneer we als consumenten dus een merk of product beoordelen, speelt kleur daarbij een enorm belangrijke rol. Het werken met de juiste kleuren is de makkelijkste en snelste manier om de resultaten van een bedrijf te doen stijgen. Kleur wordt door het merendeel van de bedrijven echter zwaar onderschat. Door gebruik te maken van de juiste kleurencombinaties en kleurnuances in een merklogo, verpakking, website of advertentie kan je veel meer impact genereren en inspelen op het verlangen en de verwachtingen van de consument.

  Lees meer over "Creëer meer impact op consumentengedrag met de juiste kleur"
 3. Shopping.jpg

  Boost in verkoop van FMCG, verschuiving in kanalen en assortiment

  • 09-11-20
  • Survey

  Tijdens de Expert Community Panels van 21/10 onthulden Nielsen en GfK wat hun de laatste maanden vooral was opgevallen in de sector van de Fast Moving Consumer Goods. Welke invloed had COVID-19 op de verkoop, productcategorieën en kanalen?

  Lees meer over "Boost in verkoop van FMCG, verschuiving in kanalen en assortiment"
 4. effie-belgium_logo-4color.png

  Hoe minder doelstellingen, hoe beter

  • 19-10-20
  • Survey

  Ideaal voor wie aan zijn marketing effectiveness wil schaven: Effie Worldwide heeft samen met Ipsos een dossier uitgebracht (in bijlage) waarin ze een aantal richtlijnen meegeven om de doeltreffendheid van campagnes te verhogen. Zo geven minder doelstellingen u meer kans op succes.

  Lees meer over "Hoe minder doelstellingen, hoe beter"
 5. Rangarajan_Devarajan_2018_January.jpg

  Welke uitdagingen voor Sales Professionals na COVID-19? volgens Prof. Rangarajan

  • 05-10-20
  • Insights News Survey

  We leven in een ‘VUCA-wereld’ vol onzekerheid en verandering, waar ook de rol van Sales wordt uitgedaagd. De toenemende digitalisering, de beter geïnformeerde consument of koper, de opkomst van omnichannel, de noodzaak voor meer differentiatie, enz. maken het veel sales professionals niet makkelijk. Welke uitdagingen ziet Prof. Rangarajan voor de nabije toekomst? In het verleden werkte hij voor de Vlerick Business School, maar sinds enkele jaren is hij verbonden aan de Ball State University in de VS.

  Lees meer over "Welke uitdagingen voor Sales Professionals na COVID-19? volgens Prof. Rangarajan"
 6. Joeri Van Den Bergh_cirkel.jpg

  Belgische consumenten hechten vandaag meer belang aan duurzaamheid dan vóór COVID-19

  • 14-09-20
  • Survey

  Bijna negen op de tien Belgen vinden duurzaamheid vandaag belangrijk in vergelijking met acht op tien Belgen twaalf maanden geleden, zijnde vóór COVID-19. Volgens de tweedelige studie die in juli 2019 en in augustus 2020 uitgevoerd werd door InSites Consulting, kan deze stijging over alle generaties heen worden vastgesteld, waarbij de grootste verandering in attitude genoteerd werd onder de Millennials (+13%).

  Lees meer over "Belgische consumenten hechten vandaag meer belang aan duurzaamheid dan vóór COVID-19"
 7. data.jpg

  WFA doet onderzoek naar Programmatic

  • 31-08-20
  • News Publication

  WFA publiceerde, in samenwerking met IPONWEB, haar vierde editie van het rapport 'Programmatic, Data & Technology'. Daarin wordt onderzocht hoe multinationale adverteerders programmatic vandaag inzetten en hoe de sector zich in de laatste jaren heeft ontwikkeld.

  Lees meer over "WFA doet onderzoek naar Programmatic"
 8. Kantar Efficient communication.jpg

  Efficiënt communiceren vereist inzicht in mensen

  • 24-07-20
  • Survey

  Naarmate we de lockdown steeds verder achter ons laten en evolueren naar het nieuwe normaal, vragen velen zich af wat er nog hetzelfde zal blijven en wat er zal veranderen. Communiceren is complexer dan ooit geworden en sommige merken kunnen het wel eens moeilijk hebben om precies te weten wat ze moeten zeggen en hoe ze doeltreffend kunnen communiceren.

  Lees meer over "Efficiënt communiceren vereist inzicht in mensen"
 9. Local.jpg

  Laat je inspireren door consumenten: merkbeleving na COVID-19

  • 15-06-20
  • Insights Survey

  JPCR lanceerde een kwalitatief 'co-creatie' onderzoek bij 45 Belgische consumenten van 22 tot 70 jaar oud, om merken te inspireren voor hun strategieën en actieplannen na COVID-19. Dit onderzoek vond plaats tussen 12 en 18 mei 2020 op het JPCR online kwalitatief platform Vox Populi®. Deze belangrijke onderwerpen werden besproken op de blog: hoe hebben consumenten de lockdown-periode ervaren, wat is er veranderd en wat zijn de lessen die men heeft geleerd. De deelnemers gaven ook hun mening over de merken/bedrijven die zich in deze periode positief konden onderscheiden en over wat ze bijzonder op prijs stelden.

  Lees meer over "Laat je inspireren door consumenten: merkbeleving na COVID-19"
 10. iStock-1089973052.jpg

  Do's & don'ts van Ads & Age

  • 08-06-20
  • Insights News Survey

  Handelaars, retailers, merken maar ook marketeers en reclamemakers die hun neus ophalen voor de oudere consument zijn een uitstervend ras. De uitzonderingen bevestigen de regel. Het is intussen algemeen gekend dat het oudere marktsegment een groeiend segment is. In België is vandaag net geen 50% van de volwassen consumenten minstens 50 jaar. In Nederland is deze kaap al enkele jaren overschreden.

  Lees meer over "Do's & don'ts van Ads & Age"
 11. Influencers.jpg

  Influencermarketing bevestigt status bij Vlaamse jongeren

  • 08-06-20
  • Survey

  Influencermarketing verliest niet aan kracht bij Vlaamse jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Arteveldehogeschool bij meer dan 1100 Vlaamse jongeren. 16% van de Vlaamse jongeren geeft zelfs aan dat het tijdens de voorbije drie maanden iets gekocht heeft door toedoen van een influencer. De belangrijkste reden om een influencer te volgen volgens de Vlaamse jongeren? De leuke en originele verhalen van die influencer.

  Lees meer over "Influencermarketing bevestigt status bij Vlaamse jongeren"
 12. law.jpg

  Juridisch aspecten van de corona-crisis voor marketeers

  • 27-04-20
  • News Publication

  Hoe wapent u uw bedrijf met de nodige juridische kennis om zonder kleerscheuren door deze corona-crisis te komen?

  Lees meer over "Juridisch aspecten van de corona-crisis voor marketeers"
 13. tv spendings.jpg

  De impact van COVID-19 op de reclamedruk in België

  • 20-04-20
  • Insights Survey

  Nielsen publiceerde een overzicht van de bruto media investeringen in tv, radio en kranten gedurende de laatste weken. Sinds het begin van de COVID-19 lockdown is de reclamedruk met 23,9% gedaald ten opzichte van de tijd vóór COVID-19 en zelfs met 38,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

  Lees meer over "De impact van COVID-19 op de reclamedruk in België"
 14. VISUAL Media Key Facts 2019.jpg

  De uitgebreide versie van de UBA Media Key Facts is nu beschikbaar

  • 03-04-20
  • Publication Survey

  UBA-leden hebben exclusief toegang tot de uitgebreide versie van de Media Key Facts. De korte versie is gratis beschikbaar voor iedereen.

  Lees meer over "De uitgebreide versie van de UBA Media Key Facts is nu beschikbaar"
 15. VISUAL Media Key Facts 2019.jpg

  UBA Media Key Facts: de media investeringen in een handig overzicht

  • 30-03-20
  • Publication Survey

  We zetten voor u de informatie over de bruto media investeringen 2019 in een handig overzicht. Uit onderzoek blijkt dat adverteerders nood hebben aan goede en toegankelijke informatie over media. Er is vanuit verschillende bronnen heel wat informatie beschikbaar. Om u te helpen perfect geïnformeerd te zijn heeft UBA deze informatie voor u gestructureerd.

  Lees meer over "UBA Media Key Facts: de media investeringen in een handig overzicht"
 16. iStock-1208344297.jpg

  De impact van het coronavirus op de consumptie in China

  • 18-03-20
  • Insights News Survey

  De snelle verspreiding van het coronavirus in China leidde tot ongeziene taferelen: lege straten, gesloten scholen en bedrijven, geen vliegverkeer… iedereen werd aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Om het consumentengedrag tijdens en meteen na de pandemie te bestuderen, organiseerde Kantar tussen 6 en 9 februari een globaal onderzoek in China. Deze vier opvallende resultaten willen we u niet onthouden.

  Lees meer over "De impact van het coronavirus op de consumptie in China"
 17. balance.jpg

  Media – Het juiste evenwicht tussen korte- en langetermijn impact

  • 03-02-20
  • Survey

  Op basis van een studie bij zo'n 500 senior marketeers bij adverteerders, media- en creatieve agentschappen en mediabedrijven worden de kansen, uitdagingen en trends waarmee de sector te maken krijgt, besproken. In deze studie beschouwt 90% van de marketeers het meten en aantonen van de ROI als een belangrijke uitdaging. Uit de studie blijkt dat een groot deel van de sector (68%) het belang inziet van een juist evenwicht tussen kortetermijn- (d.w.z. verkoopresultaten) en langetermijnprestaties (d.w.z. merkgroei en merkvoorkeur).

  Lees meer over "Media – Het juiste evenwicht tussen korte- en langetermijn impact"
 18. 2020.jpg

  Kantar identificeert twaalf mediatrends voor morgen

  • 20-01-20
  • News Survey

  De Kantar 2020 Media Trends & Predictions beslaan een brede waaier van onderwerpen. Op basis van onderzoeken bij media-eigenaars en -uitgevers, reclamemerken en -agentschappen geeft Kantar een overzicht van de trends voor het komende jaar in bijna alle sectorcategorieën en markten over de hele wereld. Dit jaar telt de lijst 12 trends en voorspellingen opgedeeld in drie hoofdcategorieën: de technologische trends die het medialandschap veranderen; de plaatsen waar merken op een geloofwaardige manier aanwezig kunnen zijn; en de context en katalysatoren voor verandering.

  Lees meer over "Kantar identificeert twaalf mediatrends voor morgen"
 19. Sparkle12

  Sparkle nr. 12 – Vertrouwenscrisis en trends

  • 13-12-19
  • News Survey

  Sparkle is een initiatief van bpost, in samenwerking met UBA en ACC, specifiek voor marketing- en communicatiespecialisten.

  Lees meer over "Sparkle nr. 12 – Vertrouwenscrisis en trends"
 20. smart speaker.jpg

  Aankoopintentie smart speakers is reëel

  • 10-12-19
  • Insights News Survey

  Wavemaker communiceerde de resultaten uit de tweede golf van zijn Voice Marketing Landscape-barometer. Die voerde Ivox vorige maand bij een steekproef van 1000 respondenten (18-59).

  Lees meer over "Aankoopintentie smart speakers is reëel"
 21. Screenshot 2019-12-10 at 16.39.09.png

  Wordt influencer marketing helemaal virtueel?

  • 10-12-19
  • Insights News Survey

  Momenteel is de trend vooral voelbaar in de Verenigde Staten, maar volgens recent onderzoek door Hype Auditor, krijgen influencers almaar meer concurrentie van hun virtuele tegenhangers.

  Lees meer over "Wordt influencer marketing helemaal virtueel?"
 22. contenus news.jpg

  Minder dan 11% van de Belgische internauten betaalt voor nieuwscontent

  • 03-12-19
  • Insights News Survey

  Als we WARC mogen geloven, dat zich baseert op de gegevens van YouGov en het Reuters Institute for the Study of Journalism, zou in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen het percentage surfers dat betalende nieuwscontent zegt te consumeren gedaald zijn van 14,1% vorig jaar tot 10,9% dit jaar.

  Lees meer over "Minder dan 11% van de Belgische internauten betaalt voor nieuwscontent"
 23. iStock-877326226.jpg

  Op welke trends wordt effectief ingezet in de marketingplannen 2020?

  • 02-12-19
  • Survey

  ClearXperts ondervroeg meer dan 150 marketeers naar de marketing trends in 2020. Hoe ziet het marketinglandschap er op dit moment uit en wat zijn de verwachtingen voor volgend jaar? Vervolgens biedt het rapport ook technieken aan die de marketeer kan toepassen om de trends te vertalen in marketingstrategieën.

  Lees meer over "Op welke trends wordt effectief ingezet in de marketingplannen 2020?"
 24. Do not call me.jpg

  Ongewenste reclametelefoontjes: er is nog ruimte voor verbetering

  • 25-11-19
  • News Survey

  Sinds 31 mei 2014 kan iedereen die niet meer voor commerciële doeleinden gebeld wil worden zijn nummer op de 'Bel Me Niet Meer'-lijst laten registreren. Het is de 'Robinson-lijst' van de telefonie. Elke telefoonabonnee heeft het recht om niet opgebeld te worden voor telefonische marketing. Ondertussen zijn er maar liefst 1.4 miljoen particuliere en professionele telefoonnummers op de lijst geregistreerd.

  Lees meer over "Ongewenste reclametelefoontjes: er is nog ruimte voor verbetering"
 25. Screenshot 2019-11-20 at 12.53.39.png

  Mediaconcentratie in Vlaanderen: crossmedialiteit is troef

  • 20-11-19
  • Insights News Survey

  Gisteren publiceerde de Vlaamse Regulator voor de Media zijn rapport 'Mediaconcentratie in Vlaanderen 2019'.

  Lees meer over "Mediaconcentratie in Vlaanderen: crossmedialiteit is troef"
 26. Diversity.jpg

  Inclusie, diversiteit en verantwoorde communicatie op EuropCom 2019

  • 18-11-19
  • News Publication

  Op 8 november 20019 organiseerde de Europese Unie een rondetafel rond inclusie en diversiteit in het kader van EuropCom2019. UBA heeft hierover al enkele initiatieven gerealiseerd en mocht in naam van de adverteerders het woord nemen.

  Lees meer over "Inclusie, diversiteit en verantwoorde communicatie op EuropCom 2019"
 27. ROI.jpg

  Advertenties die zowel prijzen als klanten winnen. Ontdek hier hoe…

  • 15-11-19
  • Survey

  Tussen een puur creatieve of een efficiënte inhoud gaapt een enorm verschil, het hangt er maar vanaf of uw doel het winnen van prijzen of het winnen van klanten is. Maar… er is echter geen enkele reden waarom u beide niet zou kunnen combineren. Gebaseerd op honderdduizenden gegevens van analyses uitgevoerd zowel binnen het merk- als het creatieve domein, zijn er vier pijlers die ervoor zorgen dat reclame zowel creatief als efficiënt kan zijn. De vier pijlers zijn: onderscheidend zijn, een sterk merk zijn, een betekenisvol verschil overbrengen en de juiste emoties activeren.

  Lees meer over "Advertenties die zowel prijzen als klanten winnen. Ontdek hier hoe…"
 28. Video.jpg

  Video goed voor 50% van de programmatic reclamebestedingen in de States

  • 31-10-19
  • Insights News Survey

  Volgens de Digital Video Advertising Trends 2019 Roundup van eMarkerter kijkt 71% van de Amerikaanse bevolking naar digitale video.

  Lees meer over "Video goed voor 50% van de programmatic reclamebestedingen in de States"
 29. IRG.jpg

  Key Learnings van het “Initiative for Real Growth” event

  • 31-10-19
  • Presentation Insights Survey

  Waar komt groei vandaan en hoe moet echte groei ondersteund worden? Frank van den Driest, oprichter van het “Institute for Real Growth”, ging hier dieper op in tijdens een boeiende ontbijtsessie bij Dolce La Hulpe. Kantar en UBA zijn initiatiefnemers van het “Initiative for Real Growth” event.

  Lees meer over "Key Learnings van het “Initiative for Real Growth” event"
 30. super_tree-3.jpg

  Kantar en UBA nodigen u uit voor een sessie van het Institute for Real Growth op 21/10

  • 08-10-19
  • News Survey

  Waarin schuilt reële groei? Luister naar en bespreek de conclusies van Belgische en internationale growth leaders. Kantar en UBA nodigen u met veel plezier uit voor een gratis ontbijtsessie waar u in primeur zult ontdekken hoe u uw zaak duurzaam kunt laten groeien door uw strategie, structuur en leadership te herdefiniëren.

  Lees meer over "Kantar en UBA nodigen u uit voor een sessie van het Institute for Real Growth op 21/10"