Blijf op de hoogte van de belangrijkste insights uit de sector

Maak account

Surveys & Publications

 1. Sustainability study.jpg

  Sustainability is nog onvoldoende geïntegreerd in de merkstrategie

  • 13-09-21
  • Insights Survey

  Duurzaamheid staat bij veel merken bovenaan de agenda. Om de standpunten en bevindingen van marketeers over duurzaamheid in kaart te brengen lanceerde UBA samen met de WFA een internationaal onderzoek. De studie werd dit jaar uitgevoerd in 34 landen, waaronder België en Nederland.

  Lees meer over "Sustainability is nog onvoldoende geïntegreerd in de merkstrategie"
 2. effie-info-class.jpg

  Effie Awards 2021: 22 finalisten maken kans op prestigieuze Bronze, Silver of Gold Effie in Brusselse Event Lounge

  • 09-09-21
  • News Survey

  De jury van de Effie Awards maakt bekend dat nog een mooie 22 cases kans maken op een felbegeerde Bronze, Silver of Gold Effie. Nooit eerder waren er zoveel finalisten. Met 34 cases kon de editie van 2021 ook op het vlak van inschrijvingen rekenen op een recordaantal. De winnaars worden bekendgemaakt op 30 september tijdens een Gala Dinner in de Brusselse Event Lounge.

  Lees meer over "Effie Awards 2021: 22 finalisten maken kans op prestigieuze Bronze, Silver of Gold Effie in Brusselse Event Lounge"
 3. Screenshot 2021-09-09 at 11.13.17.png

  Google analyseert privacy 'say-do' gap bij consumenten

  • 09-09-21
  • Survey

  Om marketeers te helpen om te gaan met de groeiende mate waarin consumenten zich online zorgen zeggen te maken over privacy en hen tegelijk te helpen digitaal matuur te worden, publiceerde Google twee uitgebreide rapporten.

  Lees meer over "Google analyseert privacy 'say-do' gap bij consumenten"
 4. cinema.jpg

  Bioscoop, podcasts en TikTok zijn de kampioenen in Ad Equity volgens Kantar

  • 03-09-21
  • Survey

  Kantar publiceerde een nieuwe editie van zijn Media Reactions-onderzoek; dat meet de houding van het publiek ten opzichte van reclame in verschillende situaties en biedt gedetailleerde diagnoses om adverteerders te helpen inzicht te krijgen in de impact die de verschillende platformen kunnen hebben op hun advertenties en merken. Het onderzoek onthult een ranglijst van de best presterende merken en mediakanalen wereldwijd en op belangrijke markten over de hele wereld.

  Lees meer over "Bioscoop, podcasts en TikTok zijn de kampioenen in Ad Equity volgens Kantar"
 5. 32_GlobalDEICensus_V5.jpg

  Neem deel aan de allereerste wereldwijde meting van diversiteit en inclusie in de marcomsector

  • 21-06-21
  • News Survey Announcement

  De drie sectorverenigingen UBA, ACC en UMA moedigen de marcomsector aan deel te nemen aan het wereldwijde onderzoek naar diversiteit en inclusie, op initiatief van de World Federation of Advertisers (WFA).

  Lees meer over "Neem deel aan de allereerste wereldwijde meting van diversiteit en inclusie in de marcomsector"
 6. UBA_Banking&insurances_WithoutLogo.jpg

  Trends 2021: banken & verzekeringen

  • 21-06-21
  • News Survey

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week de laatste editie, de “banksector”.

  Lees meer over "Trends 2021: banken & verzekeringen"
 7. UBA_Trends 2021 - Fashion_no logo.jpg

  Trends 2021: fashion

  • 14-06-21
  • Insights News Survey

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “fashion”.

  Lees meer over "Trends 2021: fashion"
 8. UBA_Trends 2021 - Retail_no logo.jpg

  Trends 2021: retail

  • 07-06-21
  • Insights News Survey

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de retail sector”.

  Lees meer over "Trends 2021: retail"
 9. mealbox.jpg

  Leveranciers van maaltijdboxen beleven gouden tijden

  • 02-06-21
  • Insights News Survey

  Onder impuls van de coronacrisis kent de Belgische markt van maaltijdboxen in 2020 een stevige groei. Het aandeel van maaltijdboxen in het totale gemiddelde gezinsbudget is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2019. Dit laat zich voor het grootste deel verklaren door een verdubbeling van het aantal gebruikers. Die gebruikers situeren zich meer dan gemiddeld bij de 30- tot 44-jarigen. Al verschilt de gemiddelde leeftijd van de gebruikers ook naargelang het merk.

  Lees meer over "Leveranciers van maaltijdboxen beleven gouden tijden"
 10. Influencermarketing.jpg

  Eén jongere op 4 laat zich bij aankoop leiden door een influencer

  • 02-06-21
  • Insights Survey

  Influencermarketing is bij Belgische jongeren het stadium van ‘hype’ ontgroeid. 85% volgt minimaal één influencer. Dat is een stijging van 5% in vergelijking met de Vlaamse cijfers van vorig jaar. Bovendien geeft meer dan één op vier van de Belgische jongeren aan tijdens de voorbije drie maanden iets gekocht te hebben door toedoen van een influencer. Ook dat getal stijgt. De beperking van fysieke sociale interacties door Covid19 is meer dan waarschijnlijk de grote versneller.

  Lees meer over "Eén jongere op 4 laat zich bij aankoop leiden door een influencer"
 11. UBA_Trends 2021 - Food & Beverages_no logo.jpg

  Trends 2021 eten & drinken

  • 21-05-21
  • Insights News Survey

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de voedingssector”.

  Lees meer over "Trends 2021 eten & drinken"
 12. UBA_Trends 2021 - Beauty & personal care InSites.jpg

  Trends 2021 gezondheid & schoonheid: Ik DH gewoon lekker Z

  • 17-05-21
  • Survey

  In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “Beauty & Personal Care”.

  Lees meer over "Trends 2021 gezondheid & schoonheid: Ik DH gewoon lekker Z"
 13. Shoppingtrends

  Winkelgedrag en Fast Moving Consumer Good Trends

  • 06-05-21
  • News Survey

  NielsenIQ, retailpanel en GfK, consumentenpanel presenteerden de tendenzen van het afgelopen jaar en blikten vooruit op hetgeen we dit jaar kunnen verwachten. Tijdens de Expert Community Research Panels van 28/4 brachten zij een rijkelijk overzicht hoe verschillende zaken de consumenten en shoppers beïnvloeden en dat is meer dan enkel COVID-19.

  Lees meer over "Winkelgedrag en Fast Moving Consumer Good Trends"
 14. iStock-1151170177.jpg

  Campagneverificatie : wat denken UBA-leden?

  • 27-04-21
  • News Survey

  Op 26 maart organiseerde UBA een Expert Community rond campagneverificatie. Stef Peeters, algemeen directeur van het CIM, schetste wat de toegevoegde waarde en beperkingen zijn van een lokale tool die campagne -en doelgroepvalidatie mogelijk maakt. Deze tool zou steunen op het internetpanel dat het CIM vandaag in zijn internetstudie gebruikt. Maar... wat denkt u hiervan?

  Lees meer over "Campagneverificatie : wat denken UBA-leden?"
 15. Media Key Facts 2020.jpg

  UBA Media Key Facts: de media investeringen in een handig overzicht

  • 19-04-21
  • Contract & guideline Publication

  We zetten voor u de informatie over de bruto media investeringen 2020 in een handig overzicht. Uit onderzoek blijkt dat adverteerders nood hebben aan goede en toegankelijke informatie over media. Er is vanuit verschillende bronnen heel wat informatie beschikbaar. Om u te helpen perfect geïnformeerd te zijn heeft UBA deze informatie voor u gestructureerd.

  U wenst een handig naslagwerk? Benieuwd welke sector of adverteerder het meest investeert in media? We maakten voor u, in samenwerking met UMA, een referentiedocument met historieken over de media-investeringen.

  In bijlage vindt u een overzicht van de bruto-media investeringen per medium, per sector voor heel België. UBA-leden hebben exclusief toegang tot de uitgebreide versie van de Media Key Facts met details voor Noord/Zuid, per regie en een ranking van de adverteerders per medium. De korte versie is gratis beschikbaar voor iedereen. 

  Lees meer over "UBA Media Key Facts: de media investeringen in een handig overzicht"
 16. succesfull-ad-5.png

  UBA en Kantar lanceren een nieuwe e-learning sessie: de bouwstenen voor succesvolle reclame

  • 29-03-21
  • Insights Contract & guideline Publication Video

  Deze video training heeft als doel marketeers de basics van succesvolle reclame bij te brengen. U leert via deze training de drie pijlers van effectieve reclame te integreren in een sterke merkcommunicatie en zo concurrentievoordeel te behalen. De video training bevat tevens een handige checklist.

  Lees meer over "UBA en Kantar lanceren een nieuwe e-learning sessie: de bouwstenen voor succesvolle reclame"
 17. Bpost

  Paper Reach Survey, een nieuwe referentiemeting voor en door de Belgische reclamemarkt

  • 22-02-21
  • Survey

  De Paper Reach Survey is een initiatief dat voortkwam uit de behoefte om voor de Belgische markt (agentschappen en adverteerders) solide, actuele en objectieve gegevens te verzamelen over het gedrag van de consument ten opzichte van zijn brievenbus en in het bijzonder ten opzichte van geadresseerde reclamepost (Direct Mail of ook wel Paper Mail genoemd). Deze gegevens zullen adverteerders toelaten beter beredeneerde en impactvollere campagnes op te zetten.

  Lees meer over "Paper Reach Survey, een nieuwe referentiemeting voor en door de Belgische reclamemarkt"
 18. poids.jpg

  UMA Benchmark Digital: 28% in 2020

  • 19-02-21
  • Insights News Survey

  De Digital Media Investments Benchmark van de UMA pakt uit met een nieuwe levering. Deze keer gaan de gegevens over het hele jaar 2020. Volgens het onderzoek van de mediabureaus vertegenwoordigt digital 28,1% van de reclamebestedingen.  

  Lees meer over "UMA Benchmark Digital: 28% in 2020"
 19. Content-Marketing-Young.jpg

  Belgische bedrijven vinden zich nog jong in content marketing

  • 08-02-21
  • News Survey

  Om te weten hoe content marketing evolueert, kijken we met z’n allen naar het Content Marketing Institute. Maar de situatie is in de States natuurlijk helemaal anders dan die in ons eigen landje. 

  Lees meer over "Belgische bedrijven vinden zich nog jong in content marketing"
 20. EFFIE-0004a.jpg

  DPG Media weet hoe u zorgt voor een winnende Effie-case

  • 05-02-21
  • Survey

  Op basis van maar liefst 157 Belgische Effie-cases ontdekten DPG Media en Tilburg University 7 drivers die de doeltreffendheid van uw marketinginspanningen verhogen (en dus ook de kans op een Effie Award). Wij blikken terug met Tim Van Doorslaer, Head of Research bij de regie.

  Lees meer over "DPG Media weet hoe u zorgt voor een winnende Effie-case"
 21. Screenshot 2021-01-29 at 15.56.15.png

  14 consumententrends door InSites

  • 01-02-21
  • Survey

  2020 dwong mensen niet alleen om thuis te blijven, de manier waarop men geluk zocht en vond veranderde ook fundamenteel. InSites Consulting, het next-generation wereldwijd onderzoeksbureau, publiceerde zijn 2021 Culture + Trend Report: Happiness Reset, met 14 consumententrends die de post-2020 consument kenmerken. Het rapport werd geschreven door, onder anderen, Head of Culture + Trends Kelly McKnight en NextGen-expert Joeri Van den Bergh, en is gebaseerd op een driedelig onderzoek dat in december 2020 door InSites Consulting werd uitgevoerd.

  Lees meer over "14 consumententrends door InSites"
 22. bpostEnquete.jpg

  Hoe kijkt u terug op 2020 en hoe blikt u vooruit op 2021?

  • 18-01-21
  • News Survey

  UBA Belgium en bpost.media lanceren een nationale enquête rond de impact van de Covid-19-crisis op uw marketing en communicatie.

  Lees meer over "Hoe kijkt u terug op 2020 en hoe blikt u vooruit op 2021?"
 23. MariaDarmi.jpg

  Maria Darmi (CEO Kantar): Duurzaamheid wint aan belang. Hoe op te volgen?

  • 11-01-21
  • News Survey

  We beginnen met een verwijzing naar 'The Comprehensive Business Case for Sustainability', een grensverleggende publicatie van de Harvard Business Review uit 2016. De conclusie van het artikel was dat ondernemingen die de grootste focus leggen op duurzaamheid over de hele lijn een aanzienlijk voordeel hadden: van omzetgroei tot winst en cashflows tot lagere schuldenlasten. En in de disruptieve periode na de financiële crisis in 2008 realiseerden ze een groeiende marktkapitalisatie van gemiddeld $650 miljoen per onderneming. Bedrijven die de focus leggen op duurzaamheid zijn veerkrachtiger.

  Lees meer over "Maria Darmi (CEO Kantar): Duurzaamheid wint aan belang. Hoe op te volgen?"
 24. color.jpg

  Creëer meer impact op consumentengedrag met de juiste kleur

  • 13-11-20
  • Insights Survey

  Nobelprijs winnaar Kahneman heeft aangetoond dat 95% van de beslissingen die we nemen eerder onbewust zijn, en kleur is daarbij in 85% van de gevallen de dominante factor. Wanneer we als consumenten dus een merk of product beoordelen, speelt kleur daarbij een enorm belangrijke rol. Het werken met de juiste kleuren is de makkelijkste en snelste manier om de resultaten van een bedrijf te doen stijgen. Kleur wordt door het merendeel van de bedrijven echter zwaar onderschat. Door gebruik te maken van de juiste kleurencombinaties en kleurnuances in een merklogo, verpakking, website of advertentie kan je veel meer impact genereren en inspelen op het verlangen en de verwachtingen van de consument.

  Lees meer over "Creëer meer impact op consumentengedrag met de juiste kleur"
 25. Shopping.jpg

  Boost in verkoop van FMCG, verschuiving in kanalen en assortiment

  • 09-11-20
  • Survey

  Tijdens de Expert Community Panels van 21/10 onthulden Nielsen en GfK wat hun de laatste maanden vooral was opgevallen in de sector van de Fast Moving Consumer Goods. Welke invloed had COVID-19 op de verkoop, productcategorieën en kanalen?

  Lees meer over "Boost in verkoop van FMCG, verschuiving in kanalen en assortiment"
 26. effie-belgium_logo-4color.png

  Hoe minder doelstellingen, hoe beter

  • 19-10-20
  • Survey

  Ideaal voor wie aan zijn marketing effectiveness wil schaven: Effie Worldwide heeft samen met Ipsos een dossier uitgebracht (in bijlage) waarin ze een aantal richtlijnen meegeven om de doeltreffendheid van campagnes te verhogen. Zo geven minder doelstellingen u meer kans op succes.

  Lees meer over "Hoe minder doelstellingen, hoe beter"
 27. Rangarajan_Devarajan_2018_January.jpg

  Welke uitdagingen voor Sales Professionals na COVID-19? volgens Prof. Rangarajan

  • 05-10-20
  • Insights News Survey

  We leven in een ‘VUCA-wereld’ vol onzekerheid en verandering, waar ook de rol van Sales wordt uitgedaagd. De toenemende digitalisering, de beter geïnformeerde consument of koper, de opkomst van omnichannel, de noodzaak voor meer differentiatie, enz. maken het veel sales professionals niet makkelijk. Welke uitdagingen ziet Prof. Rangarajan voor de nabije toekomst? In het verleden werkte hij voor de Vlerick Business School, maar sinds enkele jaren is hij verbonden aan de Ball State University in de VS.

  Lees meer over "Welke uitdagingen voor Sales Professionals na COVID-19? volgens Prof. Rangarajan"
 28. Joeri Van Den Bergh_cirkel.jpg

  Belgische consumenten hechten vandaag meer belang aan duurzaamheid dan vóór COVID-19

  • 14-09-20
  • Survey

  Bijna negen op de tien Belgen vinden duurzaamheid vandaag belangrijk in vergelijking met acht op tien Belgen twaalf maanden geleden, zijnde vóór COVID-19. Volgens de tweedelige studie die in juli 2019 en in augustus 2020 uitgevoerd werd door InSites Consulting, kan deze stijging over alle generaties heen worden vastgesteld, waarbij de grootste verandering in attitude genoteerd werd onder de Millennials (+13%).

  Lees meer over "Belgische consumenten hechten vandaag meer belang aan duurzaamheid dan vóór COVID-19"
 29. data.jpg

  WFA doet onderzoek naar Programmatic

  • 31-08-20
  • News Publication

  WFA publiceerde, in samenwerking met IPONWEB, haar vierde editie van het rapport 'Programmatic, Data & Technology'. Daarin wordt onderzocht hoe multinationale adverteerders programmatic vandaag inzetten en hoe de sector zich in de laatste jaren heeft ontwikkeld.

  Lees meer over "WFA doet onderzoek naar Programmatic"
 30. Kantar Efficient communication.jpg

  Efficiënt communiceren vereist inzicht in mensen

  • 24-07-20
  • Survey

  Naarmate we de lockdown steeds verder achter ons laten en evolueren naar het nieuwe normaal, vragen velen zich af wat er nog hetzelfde zal blijven en wat er zal veranderen. Communiceren is complexer dan ooit geworden en sommige merken kunnen het wel eens moeilijk hebben om precies te weten wat ze moeten zeggen en hoe ze doeltreffend kunnen communiceren.

  Lees meer over "Efficiënt communiceren vereist inzicht in mensen"