Wat is Blockchain?

BlockchainUBA.jpg

Blockchain is een soort beveiligd online logboek waarin transacties veilig worden bijgehouden. De technologie faciliteert transacties tussen partijen die elkaar niet kennen. Het is een gedecentraliseerd systeem zonder centrale controlerende partij die de gegevens beheert. 

De data worden gehergroepeerd in blokken (Block) en verspreid over een netwerk van computers (Chain) die samen controleren of de informatie klopt. Alle deelnemers hebben toegang tot de data. Er kan alleen informatie worden toegevoegd, het is onmogelijk om goedgekeurde informatie achteraf te wijzigen of te schrappen.

De eerste toepassing is de Bitcoin (zie aldaar) en virtuele munten. Maar alle systemen met waarde-overdracht kunnen in aanmerking komen: het kadaster, loyalty-kaarten, machine-to-machine betalingen enz… De technologie kan o.a. ook gebruikt worden voor certificatie en voor contracten. Er wordt geëxperimenteerd met nog vele andere toepassingen.

De blockchain technologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar wordt bestempeld als een revolutionaire techniek die business modellen drastisch zal veranderen.

Data & Technology