Drie vragen over Blockchain aan Rudi Peeters, CIO bij KBC

rudi-peeters-kbc.jpg

Blockchain heeft de potentie om elke mogelijke sector diepgaand te veranderen. Maar wat is het eigenlijk en wat kan je ermee? We interviewden Rudi Peeters, Chief Information Officer bij KBC.

Kan je in mensentaal uitleggen wat blockchain eigenlijk betekent?

Ik vergelijk blockchain graag met een quiz. Stel dat wij hier een quiz spelen: jullie zijn de deelnemers en ik ben de quizmaster; ik stel de vragen, jullie antwoorden; ik ben de tussenpersoon en ik heb alle wijsheid en alle regels in handen. Dat is het klassieke quiz-patroon. Maar ken je ook dat spelletje "ik ga op reis en ik neem mee…"? De eerste deelnemer noemt een voorwerp; de tweede herhaalt en voegt een voorwerp toe; nummer drie noemt dan in de juiste volgorde de reeds opgesomde artikelen en voegt er weer een toe; en zo gaat het steeds verder; tot iemand een vergissing maakt en dan roept de hele groep "fout". Je hebt geen spelleider meer nodig. Je kan de tussenpersoon weghalen omdat je een concept hebt waarbij het vertrouwen en de consensus bij de groep gelegd wordt. Dat is in de meest simpele bewoording uitgelegd wat blockchain is. Blockchain haalt de tussenpersoon weg.

Betekent dit dan ook het einde van de tussenpersonen in de financiële wereld en bijgevolg het einde van de banken?

Elke sector waar vandaag iemand als 'trusted partner' in het midden zit en waar die tussenpersoon nodig is, omdat je anders de transactie niet kan doen, is in de gevarenzone: de bankwereld, de notarissector, de juridische wereld, enz… Daarom is het zo belangrijk dat we als bank hiermee intensief bezig zijn. Zo niet zal een andere partij ons snel overbodig maken. Wij zijn op zoek naar de opportuniteiten: kunnen we er ook nieuwe dingen mee doen? De technologie is eigenlijk het minst belangrijke. We focussen op de toepassingen van deze technologie voor nieuwe en innovatieve business modellen.

Wat zijn vandaag concrete toepassingen van blockchain binnen KBC?

Trade finance met documentaire kredieten en incassogaranties is een complex product. Daar komt een heel proces van papieren en controles bij kijken die typisch door een tussenpersoon gedaan wordt, nl. de bank van de verkoper en de bank van de koper. Dit is traag, duur en complex. We bieden dit vandaag dan ook alleen aan corporate klanten aan. Met blockchain kunnen we een platform maken zodat we die procedure simpel en goedkoop kunnen maken. Zonder de banken als tussenpersoon. En op die manier kunnen we dit ook aanbieden aan KMO's. We kannibaliseren we dan wel onze huidige business, maar tegelijkertijd creëren we een nieuw business model.
Een ander voorbeeld is document authentification. Met de hype rond fake news lanceerde ik al lachend de idee bij onze PR-afdeling om onze persberichten op een blockchain te zetten. Kwestie dat journalisten kunnen vertrouwen dat ze zich baseren op correcte informatie, rechtstreeks van de bank. We ontwikkelden die toepassing op 2 maand tijd. Het werd een onverwacht succes. En toen merkten we dat hetzelfde platform heel wat meer mogelijkheden bood: we konden er factuurfraude mee aanpakken, verslagen van de raad van bestuur en allerlei andere documenten mee authenticeren. Vandaag denken we eraan om deze dienst aan te bieden als service aan bedrijven. Een nieuw business model op basis van blockchain.
Naast de pilootprojecten met externe klanten bekijken we dit jaar ook de mogelijkheden van blockchain voor onze interne processen. Want ook daar zijn er heel wat tussenpersonen en dus heel wat efficiëntie opportuniteiten.

Blockchain is een schitterende technologie. Zij kan elke sector in de nabije toekomst erg perturberen. Je kan het dan beschouwen als een bedreiging voor jouw business. Maar blockchain biedt vooral gigantisch nieuwe mogelijkheden. Door de technologie intern te gebruiken en toe te passen slagen we erin om deze beter te begrijpen. En op die manier ontdekken we nieuwe business modellen. Ik voel me als Alice in Wonderland.

Data & Technology