Kris Peeters lanceert "Fraud Prevention Month"

iStock-836212836.jpg

Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters lanceert de Fraud Prevention Month, een jaarlijkse sensibiliseringscampagne tegen consumentenbedrog. Dit jaar staat de campagne in het teken van frauduleuze telefoontjes.

"In 2017 kwamen meer dan 5.400 meldingen binnen over ondernemingen die op een opdringerige manier producten proberen te verkopen via telefoon. Daarnaast is er nog een groot ‘dark number’ van mensen die geen melding doen. Met deze campagne willen we consumenten helpen om frauduleuze commerciële telefoons te herkennen".

Voor de campagne werkt de FOD Economie samen met het Europees Centrum voor de Consument, de sectorfederatie Contactcentres.be en DNCM (de vzw achter de bel-me-niet-meer-lijst).

"Bedrijven die zich bezighouden met dit soort phishing en andere frauduleuze calls bevinden zich vaak in het buitenland, maar als de adverteerder (de opdrachtgever van dit soort acties) een Belgisch bedrijf is, dan moet die ook de Bel-Me-Niet-Meer lijst respecteren. Wij willen dan ook nogmaals benadrukken dat het voor elk bedrijf een wettelijke verplichting is om voor elke outbound call actie de lijst te raadplegen en de eigen database te ontdubbelen tegenover de telefoonnummers op de Bel-Me-Niet-Meer lijst. Dat geldt ook voor B2B campagnes", aldus Viviane Eeckman van de vzw DNCM*.

* De vzw DNCM staat voor “Do-Not-Call-Me”. Deze vzw groepeert telecomoperatoren, contact centers, UBA, BAM & Safeshops. Ze werd door de overheid belast met het beheer van de bel-me-niet-meer lijst en het gebruik ervan door ondernemingen.

Documenten

Privacy