Wat is Gamification?

game-controller-picture-id829997522.jpg

Gamification is het toepassen van speltechnieken in dagdagelijkse en professionele omgevingen.

Gamification is het toepassen van speltechnieken in dagdagelijkse en professionele omgevingen om deze aangenamer te maken en met als doel om gebruikers te motiveren, vaardigheden aan te leren of om hun ervaring te verrijken. Vaak wordt het gebruikt om gebruikers te stimuleren om een volledig proces te doorlopen, daar waar ze normaliter zouden afhaken. De voornaamste spelelementen die bij gamification gebruikt worden zijn uitdaging, motivatie en beloning.

Binnen online marketing wordt gamification o.a. gebruikt om gebruikers hun profielen uitgebreider te laten invullen (bvb. LinkedIn), om meer bij te dragen aan discussies (bvb. Amazon.com) of om meer gebruik te maken van de dienst (bvb. Tripadvisor).

Beloningen zijn een belangrijk (maar niet het enige) aspect van gamification. Het SAPS model onderscheidt 4 categorieën: Status (bvb. erkende status binnen een community), Access (bvb. toegang tot de bèta versie van een product), Power (bvb. de mogelijkheid om een product te personaliseren) en Stuff (bvb. een gratis product).

Data & Technology