Wat is Ephemeral Content?

snapchat.jpg

‘Ephemeral’ is het Engelse woord voor ‘kortstondig’ of ‘vergankelijk’. 'Ephemeral Content' verwijst naar verschillende vormen van online content die slechts tijdelijk zichtbaar zijn en dan verdwijnen.

Snapchat heeft dit als eerste op grote schaal geïntroduceerd door berichten, foto's en video slechts 24 uur te tonen. Instagram en Facebook speelden hierop in met hun Stories. Ook een livestream is een vorm van ephemeral content.
Doordat de berichten na enkele tijd verdwijnen, is een soort van exclusiviteit aanwezig. Gebruikers zijn sneller geneigd om even online te gaan dan wanneer de content langere tijd beschikbaar blijft. Ze zijn bang om iets te missen. In het jargon gebruikt men hiervoor ook wel eens de term 'Fear Of Missing Out' (FOMO).
Dit biedt marketingmogelijkheden voor merken. Door regelmatig stories te delen die slechts tijdelijk zichtbaar zijn kan een merk een band en engagement opbouwen met de doelgroep. En door bijvoorbeeld promoties aan te bieden die slechts één dag geldig zijn wordt een zekere urgentie gecreëerd.