Wat is CAPTCHA?

Captcha-UBA.jpg

Een CAPTCHA is een systeem om online te achterhalen of websitebezoekers mens of robot zijn. CAPTCHA staat voor 'Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart' en werd geïntroduceerd in 2000.

Een dergelijke test wordt steeds belangrijker. Zo bleek onlangs uit een studie dat 40% van alle online tickets voor concerten opgekocht worden door bots om ze vervolgens voor hogere prijzen door te verkopen.
Een eerste type CAPTCHA vroeg gebruikers om vervormde en/of onduidelijke letters en/of cijfers in te toetsen. Dit kan echter ondertussen door bots gemakkelijk opgelost worden. Bij een ander type moet je dan weer foto's aanklikken die voldoen aan een bepaalde beschrijving. Maar ook in de oplossing van deze problemen worden bots steeds slimmer. De uitdaging van een CAPTCHA is het zoeken naar een juiste balans om enerzijds bots buiten te houden en anderzijds menselijke gebruikers niet te veel op de zenuwen te werken.
Een alternatieve (re-)CHAPTA-test is een risico-analyse die op de achterrond gebeurt: specifieke factoren zoals IP-adres, tijd, locatie, tempo, manier van muisbewegingen en scrollen door een webpagina, enz… worden gebruikt om bots van mensen te onderscheiden.