BrandZ: Amazon stoot Google en Apple van de troon

amazone.jpg

Nadat Google en Apple de afgelopen twaalf jaar om beurten het BrandZ-onderzoek van Kantar overheersten, moeten ze de eerste plaats nu afstaan aan Amazon. Dat voert voortaan dus de rangschikking van de krachtigste merken in alle sectoren samen aan. De waarde van Amazon steeg met 52% ten opzichte van 2018 tot een bedrag van 315 miljard dollar. Daarmee gaat het merk Apple (+3% tot 309,5 miljard dollar) en Google (+2% tot 309 miljard dollar) vooraf.

Kantar verklaart de stijging van Amazon door “slimme overnames, een uitstekende consumentenservice en het vermogen van het merk om zijn concurrenten vooruit te zijn dankzij een rijk ecosysteem van producten en diensten”. Amazon boost ook de retailsector in zijn geheel: die stijgt met 25% en stoot aldus door tot de tweede plaats in waarde, na Tech (4%).

Als we nog even kijken naar de rangschikking van de sterkste merken, volgen Microsoft (+25% tot 251,2 miljard dollar) en Visa (+22% tot 177,2 miljard dollar). De top tien bestaat verder uit Facebook (-2% tot 158,9 miljard dollar), Alibaba (+16% tot 131,2 miljard dollar), Tencent (-27% tot 130,8 miljard dollar), McDonald’s (+3% tot 130,3 miljard dollar) en AT&T (+2% tot 108,3 miljard dollar).

Naast Amazon is de sterkste groei te danken aan Instagram, Lululemon, Netflix, SalesForce, Adobe, Shiseido, Uber, Linkedin en Chipotle.

De rijkelijk geïllustreerde en mooi gepresenteerde resultaten van de BrandZ van Kantar zijn hier beschikbaar.

Research & Insights