Wat is Adaptive Paywall?

Paywall.jpg

Digitale nieuwsmedia zijn op zoek naar een nieuw business model. Oorspronkelijk was alle informatie op een nieuws-site gratis. Dat was economisch gezien een onhoudbare situatie, mede door dalende advertentie-inkomsten. Vervolgens werd een deel van de website 'achter de betaalmuur' geplaatst.

Ook dit model was niet echt succesvol omdat de toegangsdrempel te hoog lag. Nadien werd een mechanisme ingeschakeld waarbij niet-betalende gebruikers een vast aantal gratis artikels konden raadplegen, waarna hij of zij verzocht werd om een abonnement te nemen.

Een nieuwe methode, de 'adaptive paywall', bouwt op dit idee verder en geeft niet-betalende gebruikers een variabel aantal gratis artikels in functie van hun profiel. Om het optimale aantal te bepalen krijgen bezoekers een score op basis van een aantal parameters. Voorbeelden daarvan zijn: of het het eerste bezoek is aan de site, het gebruikte toestel of OS, hun locatie, demografische info, enzovoort. The Wall Street Journal was een van de eerste voorbeelden die deze techniek toepasten.