Wat is Lazy Loading?

Lazy Loading.jpg

'Lazy loading' is een techniek voor website-ontwikkelaars waar afbeeldingen en andere elementen van een site slechts geladen worden wanneer ze op het beeldscherm zichtbaar moeten zijn.

Wanneer een gebruiker op een site komt, wordt normaal gezien de volledige pagina in één keer geladen. Ook de elementen die nog niet op het scherm zichtbaar zijn worden ingeladen. Dit kan veel tijd en resources innemen, en er is geen garantie dat de gebruiker die elementen nog zal bekijken. Bij lazy loading wordt de pagina niet in zijn geheel geladen. Indien de gebruiker een webpagina laadt en deze onmiddellijk verlaat, wordt er niets buiten het bovenste gedeelte van de webpagina geladen.

Door deze techniek worden minder data gedownloaded en wordt de pagina veel sneller geladen. Snellere sites leveren eveneens een betere ranking op bij zoekmachines.
Een specifieke vorm van 'lazy loading' is 'infinity scroll', een populaire techniek bij bij bvb. nieuws-sites, waarbij de oudere nieuwsberichten worden geladen wanneer men naar beneden scrolt. Op deze manier scroll je dus 'oneindig' door om snel alles te bekijken.