Wat is zero-click search?

click search.jpg

Een 'zero-click search' is een zoekopdracht die eindigt zonder dat de gebruiker nadien klikt op een organisch of betaald resultaat. Gebruikers vinden het antwoord op hun zoekvraag al binnen een Google platform en zo wordt de behoefte om externe websites van bedrijven te bezoeken kleiner.

Zoekmachines geven op hun 'Search Engine Result Page' (SERP) meer en meer bijkomende informatie op de gevraagde informatie.

Bij Google wordt dit 'Quick Answers' en 'features snippets' genoemd. Dit soort zoekresultaten voldoet grotendeels aan de wensen van de gebruiker, waardoor die het niet meer nodig vindt om op een link in het zoekresultaat te klikken. Onderzoek wijst uit dat vandaag minder dan de helft van alle zoekresultaten nog resulteert in een click.
Zoekmachines doen dit om gebruikers zoveel mogelijk binnen hun eigen platform(en) te houden. Zo duwt Google haar gebruikers steeds meer richting eigen producten of diensten (Google Images, Google Maps, Streetview, YouTube enz.). Gebruikers vinden het antwoord op hun zoekvraag al binnen een Google platform en zo wordt de behoefte om externe websites van bedrijven te bezoeken kleiner.