UBA Member Case: Tiense Suiker doet een zoete duit in de zak

TienseSuiker.png

Tiense Suiker deelde in deze corona crisistijd meer dan één "Sweet Little Touch" uit. Naast een gulle bijdrage aan de Belgische Voedselbanken startte men ook met de productie van desinfecterende gel op basis van ethanol uit tarwe en bieten. 

Hulp aan de Voedselbanken

Medio maart lanceerde de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB) een oproep om te vermijden dat de werking van de Voedselbanken zou stilvallen. De coronacrisis zorgde niet alleen voor lege rekken, maar tevens dreigde een tekort aan vrijwilligers. De Tiense Suikerraffinaderij bleef niet doof voor deze oproep. Het bedrijf schonk 6 ton suiker aan de Belgische Voedselbanken.

De schenking betreft dit jaar geen klassieke kristalsuiker, maar eerder Bloemsuiker en Zeer Fijne Suiker, ideaal voor het bakken. Er werd bewust voor deze producten gekozen aangezien de trends op de markt aantonen dat er thuis meer wordt gebakken dan gewoonlijk. Het merk Tiense Suiker beschouwt het bakken als een warme, huiselijke maar ook solidaire gelegenheid, helemaal eigen aan de waarden die het merk wil uitdragen.

Via de sociale mediakanalen ontstonden ook kleinere solidariteitsinitiatieven, zoals de organisatie van een wafelbak met behulp van een suikerschenking. De wafels werden aan onze ‘helden van de zorg’ bezorgd in verschillende regio’s.

Productie van desinfecterende gel op basis van ethanol uit tarwe en bieten

De fabrieken van de Tiense Suikerraffinaderij draaien al op volle capaciteit om suiker te produceren en te verpakken, aangezien de vraag ernaar sinds het begin van de crisis is geëxplodeerd. Vanaf eind maart is het bedrijf bovendien gestart met de productie van desinfecterende gel.

Guy Paternoster, CEO: "We zijn zeer snel van start gegaan, hebben eerst uitgebreid getest en produceren intussen met succes desinfecterende gel op basis van ethanol uit tarwe en bieten. De desinfecterende gel, waarvan het productievolume geleidelijk aan zal toenemen, wordt gratis geleverd naargelang de behoeften van de overheid. We gebruiken deze gel natuurlijk ook om onze medewerkers te beschermen. Zoals in de hele agrovoedingsindustrie werkt iedereen er hard aan om aan de behoeften van de consument tegemoet te komen. Hun veiligheid en gezondheid is onze hoogste prioriteit", aldus Guy Paternoster.

In eerste instantie zal de desinfecterende gel geproduceerd worden op de site van BioWanze. De Tiense Suikerraffinaderij hoopt echter de productiecapaciteit te kunnen verdubbelen zodra de overheid het licht op groen zet voor haar site in Oostkamp, WestVlaanderen. Deze beslissing is geen alleenstaand geval: andere Europese dochterondernemingen van de Südzucker-groep, waar Tiense Suikerraffinaderij en BioWanze deel van uitmaken, hebben de afgelopen dagen besloten om een deel van het ethanol dat in principe bestemd is voor de productie van agrobrandstoffen, prioritair te gaan gebruiken voor de productie van de desinfecterende gel.

Geert Van Aelst, Head of Marketing Südzucker Group (moederhuis Tiense Suiker): “Vanuit PR-oogpunt zijn we natuurlijk blij met de media aandacht, maar het gaat ons vooral om onze sociale en solidaire rol naar iedereen in onze maatschappij die getroffen is door deze crisis. Ik denk dat iedereen zijn steentje op zijn eigen authentieke manier kan bijdragen. Voor ons is dat “A Sweet Little Touch”, letterlijk en figuurlijk dan.”

Heeft uw bedrijf ook een opvallende campagne bedacht die u graag met uw collega-merkenbouwers wil delen? Laat het ons weten via e-mail naar Kristin Hannon (kristin@ubabelgium.be), Sales & Loyalty Manager UBA.

Employer branding