Wat is SaaS?

saas-uba.jpg

Saas is de afkorting voor 'Software as a Service' (ook soms aangeduid als Software on Demand) en staat voor softwaretoepassingen die via de cloud worden aangeleverd.

Gebruikers kopen het softwarepakket niet meer en installeren het niet lokaal op hun computer, maar nemen een (maandelijks of jaarlijks) abonnement en draaien de software via internet in de cloud. De SaaS-aanbieder zorgt voor installatie, onderhoud en beheer. Op die manier zijn ook de licenties geregeld. Er is één versie is voor alle gebruikers. De toepassing wordt gebruikt via een webbrowser.

Een SaaS-model heeft veel voordelen: lage installatiekosten, een snelle implementatie, de toepassingen zijn overal toegankelijk, duidelijk SLA's, automatische updates, automatische backups, goede beveiliging, enzovoort.

Er zijn ondertussen nog verschillende cloud-toepassingen die "as-a-service" worden aangeboden. Voorbeelden daarvan zijn 'infrastructure-as-a-service' (Iaas), 'database-as-a-service (DbaaS), 'security-as-a-service' (SECaaS), enzovoort.

Data & Technology