Wat is Core Web Vitals?

Google Web core.jpg

Met de Core Web Vitals meet Google de gebruikservaring ('page experience') van websites. Het zijn drie kengetallen: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS). Dit kan later eventueel uitgebreid worden met nieuwe metrics.

LCP meet de laadsnelheid. Dit is de tijd die het duurt vooraleer het grootste element van de pagina op het scherm verschijnt. Google adviseert hiervoor maximaal 2,5 seconden.
FID meet de tijd tussen het laden van een pagina en het moment waarop de gebruiker voor het eerst kan reageren: door bvb. te klikken op knoppen, het selecteren van een menu-item of het invullen van formulieren op de site.
Google adviseert hiervoor een tijd van minder dan 100 ms.
CLS staat voor het (irriterend) verschuiven van elementen tijdens het laden van een pagina (bv. als een afbeelding of advertentie ineens tussen tekst geschoven wordt). Google adviseert een score van 0,1 of lager bij 75% van de paginabezoeken.
Het doel van deze Core Web Vitals is om webpagina's gebruiksvriendelijk te maken. Google gebruikt dit vanaf 2021 als officiële ranking factor.