Trends 2021: reizen & toerisme

UBA_Trends 2021 - Travel & Tourism_no logo.jpg

In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de reissector”.

Staycations, glamping en ultra-lokaal toerisme

Het spreekt voor zich dat de pandemie een zware impact heeft op de reissector met dan toch ook een positief effect voor staycations, glamping en ultra-lokaal toerisme. Airbnb rapporteerde recent dat de top 10 trending bestemmingen voor Britten zich allemaal in eigen land bevinden met Saint Clears in Wales, het Dean bos in Gloucestershire  en vissersdorpje Clovelly in Devon als populairste plekjes. Duidelijk een manifestatie van de trend om dichter bij de natuur te komen. Ook in Hong Kong noteerde Airbnb een stijging van boekingen op de afgelegen eilanden in de achtertuin van de metropool. Om het lokaal toerisme in Australië te ondersteunen en mensen aan te moedigen om opnieuw te vliegen, lanceerde Qantas ‘mysterie-vluchten’. Passagiers weten niet wat hun bestemming is maar kiezen voor een ervaring: wijn maken, snorkelen, gastronomisch lunchen…

Voor veiligheid en vertrouwen

Met het Europees vaccinatiepaspoort hoopt de sector het aankomende zomerseizoen te kunnen aanzwengelen. Alaska Airlines is zich alvast bewust van de nood van passagiers om het reisproces aangenaam en veilig te maken. De luchtvaartmaatschappij met 115 bestemmingen in de VS en Noord-Amerika bracht uitgebreide veranderingen aan in het luchthaventraject om contacten te beperken en de hygiëne te optimaliseren. De maatschappij werkt ook met VeriFLY, een mobiel digitaal gezondheidspaspoort waarmee passagiers sneller en makkelijker de benodigde documenten kunnen controleren en meenemen. Tourism New Zealand informeert reizigers over de ‘Tiaki Promise’, een reeks richtlijnen die bezoekers kunnen volgen om veilig en gewetensvol in het land te reizen. Safe Pace is een nieuwe app in Zuid-Afrika die ontwikkeld werd voor vrouwen om veiliger ’s nachts en in het donker te wandelen of lopen.

De wereldwijde out-of-office

Nu werken op afstand het nieuwe normaal werd, is de vraag naar een workation sterk groeiend. Hotels moeten nadenken over een nieuw aanbod waarbij een snelle wifi-verbinding, handig geplaatste stopcontacten en ergonomische werkplekken cruciaal zijn. TUI kwam met een dergelijk B2B aanbod van workations. In Japan onderzochten de nationale parken hoe ze teleworkers kunnen verwelkomen. Ze bouwen werkplekken in het midden van de natuur, gebruiken tenten met draagbare energiebronnen en wifi-hotspots. Overzeese professionals kunnen een eenjarig afstandswerkvisum aanvragen om in Dubai te wonen terwijl ze in het buitenland werken. Een soortgelijk visum kan ook aangevraagd worden voor Barbados, Bermuda, Ijsland, Estland, Kroatië en Georgïe.

Sentimentele optimist gezocht

Reisorganisaties en bestemmingen zochten tijdens de pandemie naar nieuwe manieren om met klanten en prospects te interageren. Zo gebruikte Singapore Airlines een ongebruikte Airbus A380 op de Changi luchthaven om diners vanaf $40 (economy) tot $470 (first class) aan te bieden. Alle plaatsen waren binnen de 30 minuten uitverkocht. Na een tijdelijke sluiting lanceerde Arima, de Japanse vakantiebestemming met zijn beroemde warmwaterbronnen, een ‘virtual reality’ ervaring. De zintuigen worden ondergedompeld in een ASMR-mix van stromend water, een zacht briesje en het gezang van nachtegalen. Met een VR bril op in uw eigen bad lijkt het alsof u in een ‘onsen’ (warmwaterbronbad) aan het baden bent. Airbnb ging in zee met de laatste Blockbuster-winkel in Oregon om ter plaatse een verblijf met één overnachting aan te bieden voor $4 – de prijs om een film te huren. Het verblijf voor vier biedt een zetel, zitzakken en films uit de jaren ’90 voor wie op zoek is naar een vleugje sentimenteel optimisme. Wie echt last heeft van nostalgische gevoelens naar vliegtuigreizen vindt bij Oneroommaking een LED-licht in de vorm van een vliegtuigraampje mét zonsondergang. Perfect item voor uw thuiskantoor!

Door: Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert InSites Consulting

Eind 2020 boog het InSites Culture + Trends team zich over hoe het uitzonderlijk bizarre 2020 een invloed zal hebben op de consument in 2021. Vanuit hun model met 7 universele menselijke drijfveren om geluk te maximaliseren, deden ze kwalitatief en kwantitatief onderzoek bij ‘leading-edge’ en (nationaal) representatieve consumenten in 16 markten over de hele wereld verspreid. In deze artikelreeks illustreert Joeri voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren.

Research & Insights