Trends 2021: retail

UBA_Trends 2021 - Retail_no logo.jpg

In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de retail sector”.

Dat het afgelopen lockdown jaar tot een versnelling van online en livestream commerce leidde, is intussen wel gekend. Retailers blonken hun virtuele winkels op en vonden nieuwe manieren om met klanten te connecteren. Christian Dior’s virtuele beauty winkel is een ultra-HD kopie van de Champs-Elysées winkel. De moods en esthetiek van Dior producten wordt online nagebootst en de vele video feeds trachten een digitaal portret van de parfums mee te geven. De Amerikaanse dierenwinkel Petco bracht hun klanten via Instagram livestreams in contact met dierenartsen voor hét perfecte voedings- of trainingsadvies. Maar door Covid-19 ontluikten ook een aantal minder evidente trends voor retailers.

Ongeëvenaard activisme

De pandemie die de hele wereld in een vorm van virus-dictatuur onderdompelde, maakte systematische ongelijkheid, onderdrukking en oneerlijkheid in de samenleving meer zichtbaar dan ooit. Opgesloten zitten met enkel een goeie internetconnectie en (sociale) media als ‘reality check’ doet mensen nadenken, stilstaan en soms ook flippen. Voeg daar een zeer vocale Generatie Z aan toe. Een generatie waarvan volgens een studie van Vice 8 op 10 zich wil aansluiten bij organisaties die vechten voor de kwesties die hen nauw aan het hart liggen. Liefst 6 op 10 van de jongeren ziet Covid-19 als een kans om een grote verandering teweeg te brengen. De consument van morgen zoekt merken en retailers die de diepgewortelde discriminatie in de samenleving in vraag durven stellen. Merken die niet bang zijn om taboos te ontkrachten en tegelijkertijd ook zelf een positieve impact willen creëeren.

Adidas opende een geslachtsneutrale shop in SOHO, Londen. De collecties worden uitgestald volgens functie, sport en esthetische kenmerken maar niet meer opgedeeld per geslacht. Starbucks brak een lans voor inclusiviteit en diversiteit met de ‘What’s Your Name’ campagne. In de spot zien we hoe James (ex-Jemma), een transgender in transitie, door de barista met zijn nieuwe naam aangesproken wordt. In India introduceerde McDonald’s op de internationale dag voor mensen met een beperking de ‘EatQual’ verpakking die toelaat om een hamburger met 1 hand uit te pakken en op te eten.  Plantaardig maaltijdabonnement Vibrant Vegan reikte begin dit jaar dan weer £50,000 uit aan een échte vleesliefhebber. Hij/zij mocht in ruil contractueel 3 maand lang geen vlees consumeren en hierover buzz maken op sociale media om anderen te overtuigen hetzelfde te doen. Hetzelfde bedrijf had voordien ook al automaten geplaatst in ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk om het eerstelijnspersoneel op Covid-afdelingen van (vegan) voedsel te voorzien.  

De helende natuur

Op zoek naar een gevoel van vrijheid en gezondheid zochten steeds meer mensen parken en bossen op als de ultieme ontsnapping aan het virus en de lockdowns. Het is dan ook geen toeval dat Chloé Zhao’s film Nomadland net dit jaar aan de haal ging met de belangrijkste Oscars. Volgens Condé Nast is de film een ode aan de uitgestrekte vlaktes en wilde kustlijnen van Amerika. Retailers zoals John Lewis, Asda en Halfords meldden allemaal een toename in de verkoop van kampeeruitrusting. Selfridges koos “Good Nature”als het creatief thema voor 2021. De retailer begrijpt dat hun klanten meer willen connecteren met en genieten van de natuur en ontwerpt in-store ervaringen rond de genezende kracht van de natuur. Daarnaast bracht Selfridges ook een gloednieuwe podcast reeks over hetzelfde thema met mini-docu’s, tutorials en meditatie. Woolworths Macro lanceerde in Australië 350 producten met enkel natuurlijke en gezonde ingrediënten. IKEA’s ‘Fortune Favours the Frugal’ campagne ten slotte toont de positieve impact van eenvoudige, alledaagse oplossingen in huis, zoals het kweken van kruiden en het hergebruiken van water. 

Door: Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert InSites Consulting

Eind 2020 boog het InSites Culture + Trends team zich over hoe het uitzonderlijk bizarre 2020 een invloed zal hebben op de consument in 2021. Vanuit hun model met 7 universele menselijke drijfveren om geluk te maximaliseren, deden ze kwalitatief en kwantitatief onderzoek bij ‘leading-edge’ en (nationaal) representatieve consumenten in 16 markten over de hele wereld verspreid. In deze artikelreeks illustreert Joeri voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren.

Research & Insights E-commerce & Sales