Wat is data clean room?

Data-clean-room-marketing.jpg

In een data clean room kunnen organisaties klantengegevens van verschillende platformen zoals Google, Facebook en Amazon aggregeren en aanvullen met first-party data van adverteerders om ze te analyseren en inzichten te verschaffen, in de wetenschap dat alleen bevoegden er toegang toe hebben.

Wie een data clean room wil creëren, moet eerst de first-party data op gebruikersniveau, die hoofdzakelijk door een CRM aangeleverd worden, compileren en in een veilige omgeving inladen. Ook andere informatie, zoals transacties of historische data, kunnen in zo'n omgeving ingeladen worden.

Vooraleer de data in de clean room ingeladen worden, worden ze gecodeerd, beveiligd en beschermd tegen alle gebruikers die niet uitdrukkelijk gemachtigd zijn door de data-eigenaar. Alleen het merk zelf heeft onbeperkte toegang tot de clean room. De klanten ontvangen output in de vorm van volledig geanonimiseerde data die voldoen aan alle wettelijke voorschriften.

Data clean rooms kunnen organisaties helpen bepalen of ze succes oogsten door dezelfde berichten onder dezelfde mensen te verspreiden, dan wel of ze hun doelgroep beter zouden uitbreiden met onaangesproken potentiële klanten.

Data & Technology