Merken & Sustainability: Member case Upgrade Estate

foto upgrade estate.PNG

Het hoeft geen betoog meer dat Sustainability hoog op de agenda staat bij UBA. In deze reeks rond Environmental Sustainability laten we onze leden aan het woord. Wat zijn hun ambities op dit vlak? Wat realiseren ze concreet? Welke tips geven ze mee? We stelden enkele vragen over de aanpak van Upgrade Estate aan Nele Van Damme, co-CEO en founder. Nele ontving in februari de Award "Sustainability Professional 2022"

Waarvoor staat Upgrade Estate en wat is jullie ambitie? 

Upgrade Estate realiseert en beheert duurzame huisvesting voor studenten (Upkot), young professionals (Upliving) & groei KMO’s (Upoffiz) met focus op het connecteren van mensen.

De MISSIE van Upgrade Estate is sociale impact maken en maatschappelijke meerwaarde creëren. Door onze andere kijk op vastgoed, namelijk dat de gebouwen het decor vormen waarin we mensen laten connecteren, bieden we zoveel meer dan louter huisvesting.

Welke acties onderneemt Upgrade Estate op vlak van 'environmental impact'?

We bewaken het evenwicht tussen ecologische, sociale en economische duurzaamheid.

Met onze duurzame spin-off Limoengroen focussen we op diverse thema's rond energietransitie, datamonitoring en hernieuwbare technieken.  

De transitie naar duurzaam en circulair bouwen is volop aan de gang. De eerste projecten in houtbouw zijn vergund en we hebben een duurzame strategie uitgewerkt om tegen 2035 Net zero carbon te zijn met Upgrade Estate. Daarnaast sensibiliseert onze duurzaamheidsmascotte “de Kotkip” om duurzaam te leven. In ons upcycling atelier geven we oude spullen een nieuw leven door ze te integreren in onze creatieve interieurconcepten.

Onze biodiverse belevingstuinen nodigen onze huurders uit om ook buiten te connecteren in een groen en aangenaam kader. En wil men gebruik maken van onze deelmobiliteit? Dan neem je gewoon een deelfiets, step of elektrische deelwagen in onze mobility hUP.

Doordrenkt van een filosofie van connectie, coaching en community zorgen we niet enkel voor het mentale welzijn van onze huurders, maar zetten we ook in op fijne community activiteiten.

Communities bouw of manage je overigens niet. Ze ontstaan omdat mensen zich herkennen. We hebben daarom geen community managers, maar coaches, die er zijn voor de jongeren. En dat zijn niet toevallig mensen met een opleiding in psychologie, maatschappelijk werk, pedagogen,…

Onze coaches zorgen ervoor dat studenten en young professionals de tijd van hun leven hebben: we bieden een antwoord op hun grootste noden: hoe het evenwicht vinden tussen studeren en uitgaan, hoe de stad leren kennen, hoe nieuwe contacten leggen, examenstress, faalangst, de eerste stappen in een nieuwe job. We stimuleren ondernemerschap, werken samen met onderwijsinstellingen, organiseren studiecafés en in elk gebouw zijn er gezellig ingerichte, gemeenschappelijke ruimtes om mensen te laten connecteren.

Business as usual is niet aan ons besteed en we beschouwen het als een mooie uitdaging om onze missie te volbrengen in een haalbaar winstgevend financieel model. Onze missie wordt in onze financiële haalbaarheidsstudies in rekening genomen waardoor ze geïntegreerd is in ieder deelaspect van ons bedrijf.

Onze economische groei is gestoeld op langetermijndenken waarin het nastreven van onze missie ons de grootste voldoening geeft.

Op welke manier communiceren jullie hierover?

Intern lichten we onze duurzaamheidsacties toe in een 2-wekelijkse nieuwsbrief en organiseren we workshops & lezingen aan de Upgrade Academy, waar medeMerkers worden ondergedompeld in onze bedrijfscultuur, onze why en onze sociale & ecologische missie. In de interne facebookgroep met de medeMerkers worden grote en kleine successen van onze duurzaamheidsacties gedeeld.

Externe stakeholders kunnen onze duurzaamheidsdoelstellingen & acties vinden op onze website, en via onze sociale media kanalen. We investeerden in explainer video’s die we posten op ons Youtube kanaal. Onze content en communicatie wordt opgedeeld in vier categorieën:people, planet, prosperity en partnerships.  In 2021 verkregen we het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen en werden we Unitar Pioneer, wat ons opnieuw de kans geeft om ons duurzaamheidsbeleid extern te communiceren. We zijn intussen ook Future-Fit Pioneer en ik werd zelf uitgeroepen tot Sustainability Professional of the Year 2022. In onze Upgrade Academy brengen we al onze stakeholders samen rond belangrijke topics en uitdagingen in onze samenleving.

Kan u een tip geven voor brand builders in België rond dit topic?

Practice what you preach. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Zet duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen en vertaal die naar een haalbaar stappenplan met bijhorend ownership. Maak inspanningen meetbaar en begin met het laaghangend fruit. Maar vooral: "Wees altijd ambitieus als het over duurzaamheid gaat."

We danken Upgrade Estate voor deze bijdrage. 
Vond u dit artikel interessant? Bekijk ook onze eerder gepubliceerde artikels of doe beroep op onze Dienst Sustainability Line.

Brand Strategy Sustainability Diversity & Inclusion