Merken & Sustainability: Member case Viessmann

viessmann.png

Het hoeft geen betoog meer dat Sustainability hoog op de agenda staat bij UBA. In deze reeks rond Environmental Sustainability laten we onze leden aan het woord. Wat zijn hun ambities op dit vlak? Wat realiseren ze concreet? Welke tips geven ze mee? We stelden enkele vragen over de aanpak van Viessmann aan Niels Vermylen, Marcom Manager.

Waarvoor staat het merk Viessmann en wat is jullie ambitie? 

Viessmann staat voor het aanbieden van de hoogste levenskwaliteit in klimaatoplossingen: verwarming, koeling en ventilatie. Onze ambitie is het creëren van leefruimten voor de volgende generaties, onze kinderen.  

Welke acties onderneemt Viessmann op vlak van 'environmental impact'?

Viessmann heeft zich tot doel gesteld om de komende generaties een groenere toekomst te bieden, en neemt dat engagement zeer ernstig. Daartoe wordt sterk geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Het budget daarvoor wordt met de helft verhoogd, en het merendeel daarvan gaat naar duurzame technieken. Ook als bedrijf wil Viessmann groener worden: tegen 2035 moet de productie koolstofneutraal zijn. 

Bij Viessmann zien we de energietransitie ruimer dan alleen maar het aanbieden van duurzame producten. We mikken ook op geïntegreerde oplossingen.

Onze klimaatstrategie heeft drie krachtlijnen:

  • decarbonisatie door het gebruik van hernieuwbare energie
  • decentralisatie van de energieproductie, waarbij gebouwen niet alleen verbruikers van energie, maar ook producent van energie worden
  • digitalisering door slimme systemen die productie en verbruik van energie optimaliseren

Viessmann is zich al geruime tijd bewust van de impact van zijn producten op het milieu. Al sinds de jaren 1970 ontwikkelt en produceert Viessmann warmtepompen. Viessmann is in België ook één van de grootste verdelers van fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers en thuisbatterijen. We hebben een plan om een sprong naar net zero uitstoot te gaan dat op vier pijlers steunt: vooreerst geven we het goede voorbeeld door de eigen productie aan te passen, vervolgens door het aanbieden van oplossingen voor huiseigenaars en gebouwbeheerders waarmee zij ook het verschil kunnen maken met vooral warmtepompen voor vervanging van gas -en mazoutketels en het gebruik van groene waterstof. Ten derde willen we een beweging starten die een grote groep op sleeptouw neemt. Ten slotte willen we lokale overheden en organisaties betrekken bij het realiseren van de net zero doelstelling.

Op welke manier communiceren jullie hierover?

We communiceren over onze future proof producten via radiospots, websites en sociale media. In onze communicatie proberen we zoveel mogelijk het perspectief van de volgende generatie, onze kinderen, te belichten. Onze baseline is dan ook ‘Viessmann, eigenlijk koop je hem voor de kinderen’.

Koen De Bouw is één van onze bekendste acteurs die ook begaan is met het milieu en sinds heel wat jaren ambassadeur is van het Viessmann merk.  De meest voor de hand liggende vragen over verwarming, zonnepanelen en energie worden beantwoord op onze website www.zuinigerverwarmen.be. Er staat een reeks video’s waarbij Viessmann specialisten de zoekende bouwer en verbouwer wegwijs maken in de wereld van duurzame verwarming en energie. Ook rekentools voor terugverdientijden voor zonnepanelen en zonneboilers, EPB en EPC berekening vind je daar terug. Meer informatie over de producten zelf op www.viessmann.be

En dan hebben we nog het initiatief “Wij bewegen - ViMove”: het is een initiatief waarbij je door te bewegen en te sporten bomen plant voor de reductie van CO2. Onlangs hebben we de kaap van 1 mio nieuwe bomen gerond. ViMove is een mobiele app waar je activiteiten beloond worden door duurzame en solidaire initiatieven van Viessmann. Dit brengen we vooral via social media onder de aandacht.

Viessmann Belgium is ook recent klimaatpartner geworden van voetbalclub Bayern München en sponsort ook een aantal Belgische opkomende wintersport atleten. Twee van hen hebben deelgenomen aan de Winterspelen. Via de Viessmann Facebookpagina communiceren we over hun prestaties. 

Kan u een tip geven voor brand builders in België rond dit topic?

Authenticiteit hoog in het vaandel dragen en steeds een consistente boodschap uitdragen via alle kanalen. 

We danken Viessmann voor deze bijdrage. 
Vond u dit artikel interessant? Bekijk ook onze eerder gepubliceerde artikels of doe beroep op onze Dienst Sustainability Line.

Brand Strategy Sustainability Diversity & Inclusion