Wat is CPG?

Consumer Packaged Goods.jpg

CPG is de afkorting voor 'Consumer Packaged Goods' en verwijst naar producten voor huishoudelijk gebruik die door de meeste consumenten dagdagelijks gebruikt worden en die regelmatig worden vervangen. Enkele voorbeelden zijn voeding, dranken, wasmiddelen, cosmetica, batterijen, enzovoort.

In Engeland en België is de afkorting FMCG (Fast-moving Consumer Goods) meer gebruikelijk waarvan de betekenis identiek is. Binnen de categorie wordt een onderscheid gemaakt tussen de echte fast movers (zoals melk en bier) die snel verbruikt worden, en slow movers (zoals kruiden en  ingeblikte etenswaren).
De vraag van de consument naar CPG's blijft grotendeels constant. De sector zelf is zeer competitieve o.a. omdat de consument gemakkelijk en goedkoop van merk kan veranderen. Ondanks een vertraging van de groei in de afgelopen jaren is de CPG-industrie nog steeds een van de grootste sectoren.
Tegenover de CPG producten staan de meer duurzame producten (durable goods) met een langere levensduur (zoals auto's en keukenapparatuur).

Data & Technology