UBA Ethnic Marketing Event

thumb_dsc_0051_1024.jpg

"In 2020 zal 60% van alle merken een ethnic marketing strategie hebben".

Etnomarketing is een verhaal van Vertrouwen, Connecteren en Empathie. Leer op een andere manier naar deze nieuwe consument kijken. Vergeet de clichébeelden, kijk niet naar de religie, maar kijk vooral naar de islamitische cultuur”. Dit was de boodschap die sprekers “Rachid Lamrabat” van het bureau Tiqah en “Walid” meegaven aan het publiek tijdens de UBA Ethnic Marketing sessie op 11/8 jl . 

Een tachtigtal  geïnteresseerden kwam samen om de moslimgemeenschap, een steeds grotere groep in onze samenleving, beter te leren kennen. Veel adverteerders laten deze grootste groeimarkt  immers nog ongemoeid. Insights in media, food , telecom en fashion werden in primeur getoond.  Het trendrapport van Tiqah zal later in het jaar worden gepubliceerd.

“De identiteit van deze groep bepaalt sterk het consumptie- en mediagedrag. Er is een sterke interesse in comedy, muziek en cultuur en in mindere mate voor sport. Dit vraagt om een andere benadering, op andere momenten. Digitaal is deze groep ook heel actief. Speelgoed en cadeaus worden vooral gekocht op eigen feestdagen en marketing zou daar beter op kunnen inspelen. De Halal markt, die 2 miljard euro omvat, gaat momenteel nog vooral via de etnische winkels en kent een groei van 10%. Maar ook alle randproducten zouden hiervan mee kunnen profiteren. De derde generatie kan bovendien gewoon in het Nederlands of Frans benaderd worden
”.

Op dit moment connecteren merken amper met deze nieuwe consument. En toch brengt deze generatie een nieuwe economie met zich mee. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ze vragende partij zijn om benaderd te worden. Ze hopen dat Europese merken meer moeite doen om hun waarden te begrijpen. Internationale merken zoals Google en Twitter lanceerden al enkele initiatieven rond de Ramadan. en vormen interessante voorbeelden voor marketeers. Volgens Tiqah zal 60% van de merken tegen 2020 een etnostrategie hebben. De cijfers en voorbeelden gaven voldoende stof tot nadenken en riepen dan ook heel wat vragen op.  Een kant en klare aanpak ligt niet zomaar voor de hand, maar er werd toch een tipje van de sluier opgelicht. Marketeers die hun kennis over deze doelgroep willen vergroten vanuit interesse eerder dan uit opportunisme, hebben de meeste kans op slagen.

Na afloop werd er gezellig nagepraat in de zonnige tuin van Salons de Romree in Grimbergen. Met Halal hapjes, geheel in het thema!. Deze sessie kaderde in de UBA Summer Inspiration Days. 

Download de documenten in pdf.

Documenten

Research & Insights