Hoe werkt Nestlé samen met start-ups?

Capture.JPG

If you can’t beat them, join them. Tijdens de UBA Trends Day pleitte Joseph Jaffe, onbetwiste leider op het vlak van innovatiemarketing, voor een samenwerking met start-ups. Volgens hem hebben grote bedrijven er baat bij om te denken als een start-up, om de technologie te omarmen. Zij zijn niet bang om te falen en bij te sturen, werken over silo’s heen en zijn agile.

Maar het is zeker tweerichtingsverkeer. Inzake marketing, brandbuilding en opbouwen van reach kunnen start-ups hun oor te luisteren leggen bij grote merken. En wat betreft de kracht van consumenteninzichten, kunnen beiden misschien iets van elkaar leren. Waar grote bedrijven grote onderzoeken voeren om tot insights te komen, leren start-ups vooral snel van de feedback of reacties van hun gebruikers. Beide manieren zijn waardevol. 

Nestlé is één van de bedrijven die al concrete intiatieven nam om de start-up mentaliteit te omarmen. Thomas Courtens, Digital Marketing Expert en Country Ambassador van Henri@Nestlé vertelt het verhaal.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de mensen intern gaan denken als een start-up?

Om de start-up mentaliteit te integreren in ons bedrijf hebben we een 2-tal initiatieven genomen. Enerzijds organiseren we een “design-thinking” opleiding voor de senior marketeers. We starten met een kick-off cursus en werken daarna verder op 2 concrete cases. Daarnaast organiseren we voor heel het sales, category en marketing team een jaarlijks event. Door middel van een Startup Canvas tool herbekijken we onze eigen reeds gevestigde merken met een start-up mentaliteit. Zo wordt voor iedereen duidelijk wat onze value propositie is naar de consument.

Werken jullie al concreet samen met start-ups?

Naast onze hub in Sillicon Valley en het Digital acceleratieteam in ons hoofdkantoor in Vevey werd in 2016 Henri@Nestlé opgericht. Dit is een wereldwijd open innovatieplatform, waarin we vragen aan ondernemers van start-ups om mee te denken en samen te werken met specialistische Nestlé-teams aan innovatieve projecten. Daarnaast werken we op lokaal niveau ook samen met accelerators.

Waarom heeft Nestlé het open innovatieplatform opgericht?

Op deze manier kunnen we de kwaliteit en snelheid vergroten van innovatieve oplossingen die inspelen op maatschappelijke en business uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en wellness. Start-ups bieden creatieve ideeën, grensverleggende technologie en een snel schakelende cultuur. Wij bieden business-commitment, kennis en sponsoring van een krachtige stakeholder. Ieder gekozen project krijgt $ 50.000.

Hoe werkt het concreet?

Iedereen binnen de organisatie kan een project indienen op het open innovatieplatform. Ieder project staat een aantal weken/maanden open. Geïnteresseerde start-ups kunnen zich dan inschrijven en hun oplossingen voorstellen. Na een strenge selectie blijft er uiteindelijk één start-up over waarmee we aan de slag gaan.

Hoeveel projecten zijn er tot nu toe geweest?

Ongeveer een 15-tal succesvolle internationale projecten. Inmiddels is het uitgerold naar de verschillende landen en heeft ieder land een eigen ambassador. De volgende stap is lokale awareness creëren binnen de start-up wereld van dit project, zodat er ook Belgische projecten tot stand gaan komen. Daarvoor werk ik samen met verschillende externe accelerators. Daarnaast is het ook de bedoeling om start-ups meer bekend te maken in de organisatie.

Kunt u een voorbeeld geven van een succesvol project dat is ontstaan via Henri@Nestlé?

Om de duurzaamheidsaspecten van Nespresso meer bekend te maken bij de consument werd er gezocht naar een systeem om koffieboeren meer zichtbaar te maken. Dit is gelukt door middel van een platform waarbij de boeren zich kunnen aanmelden zodat de consumenten rechtstreeks kunnen chatten. Hier is veel gebruik van gemaakt en het geeft meer visibiliteit over de supply chain.

Wat zou u ten slotte aanraden aan bedrijven die iets dergelijks willen opzetten?

Zorg voor commitment van het management en  integratie in de objectieven. Daarnaast is het heel belangrijk om awareness te creëren binnen de verschillende divisies, zodat de start-up mentaliteit daadwerkelijk gaat leven.

Meer weten over het Henri@Nestlé project? Neem een kijkje op de website

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brand Strategy