Wat is typosquatting ?

‘Typosquatting’ betekent letterlijk ‘het kraken van tikfouten’. Mensen vergissen zich al eens bij het intypen van een website adres. 

Typosquatters zetten websites op waarvan het adres lichtjes verschilt van andere websites en proberen te voorspellen welke tikfouten het meest voorkomen. Denk aan het overslaan of verwisselen van letters, een ander domein (.be, .com, .eu), een gelijkaardige naam, enzovoort.
Typosquatters doen dit voornamelijk voor populaire websites om op die manier een deel van de website traffic naar hun site om te leiden. Het gaat dan meestal om malafide websites. Het wordt dikwijls ook gebruikt om specifieke vertrouwelijke informatie van de gebruiker te ontfutselen (bvb. phishing van kredietkaartgegvens) of om adware en spyware te verspreiden.

Het is niet evident om u tegen typosquatting te beschermen. U kan het natuurlijk voorkomen door zelf een groot aantal ‘gelijkaardige’ website adressen te registreren. Maar dat kan een dure aangelegenheid zijn. Reactief kan u klacht neerleggen en eisen om de ‘valse’ website adressen inactief te maken.

Content