Vijf opkomende technologische trends

gartner-trends-uba.jpg

Gartner benoemt vijf opkomende technologische trends die de grenzen tussen mens en machine zullen doen vervagen.

De 35 belangrijkste opkomende technologieën zijn vertegenwoordigd in de Gartner Inc. Hype Cycle for Emerging Technologies 2018. Daaruit selecteerde Gartner vijf verschillende opkomende trends die de grenzen tussen mens en machine zullen doen vervagen. Opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), spelen een cruciale rol om bedrijven in de nabije toekomst in staat te stellen alomtegenwoordig, altijd beschikbaar en verbonden met bedrijfsecosystemen te zijn.

"Bedrijfs- en technologieleiders zullen geconfronteerd blijven worden met snel evoluerende technologisch innovaties die een grote impact hebben op de manier waarop zij met hun personeel omgaan, samenwerken met hun partners en producten en diensten voor hun klanten creëren," aldus Mike J. Walker, research vice president bij Gartner. "CIO's en technologieleiders doen er goed aan altijd de markt rond opkomende technologieën te scannen om nieuwe zakelijke kansen met een groot impactpotentieel en strategische relevantie voor hun bedrijf te identificeren."

Democratische AI

AI-technologieën zullen vrijwel overal zijn in de komende 10 jaar. Hoewel deze technologieën early adopters in staat stellen zich aan nieuwe situaties aan te passen en problemen op te lossen die nog niet eerder zijn tegengekomen, zullen deze technologieën snel voor de massa beschikbaar zijn - en gedemocratiseerd. Bewegingen en trends zoals cloud computing, de development community en open source zullen AI uiteindelijk in ieders handbereik drijven.

Gedigitaliseerde ecosystemen

Opkomende technologieën vereisen een revolutie in de ondersteunende basis die de hoeveelheid benodigde gegevens, geavanceerde rekenkracht en alomtegenwoordigheid-enabling ecosystemen biedt. De verschuiving van gecompartimenteerde technische infrastructuur naar ecosysteem-enabling platforms legt de basis voor geheel nieuwe bedrijfsmodellen die de brug vormen tussen mens en technologie.

Doe-het-zelf biohacking

In het volgende decennium begint de mensheid aan zijn 'transhuman'-tijdperk: biologie kan dan worden gehackt, afhankelijk van levensstijl, interesses en gezondheidsbehoeften. Biohacking valt in vier categorieën: technologische augmentatie, nutrigenomics, experimentele biologie en grinder biohacking. Er blijven echter vragen bestaan over hoe ver de samenleving bereid is om dit soort toepassingen te accepteren en welke ethische kwesties zij creëren.

Transparant meeslepende ervaringen

Technologie zal steeds meer mensgericht worden tot het punt waarop het transparantie tussen mensen, bedrijven en dingen zal introduceren. Die technologieën creëren slimmere woon-, werk- en andere ruimten, of breiden ze uit.

Alomtegenwoordige infrastructuur

Infrastructuur staat de doelen van een organisatie niet meer in de weg. De komst en massale populariteit van cloudcomputing en de vele variaties daarop hebben een altijd beschikbare, beschikbare en onbeperkte infrastructuur-compute-omgeving mogelijk gemaakt.

Bron : Gartner 

Data & Technology