Wat is Deepfake?

deep-fake-news.jpg

Deepfake is een contaminatie van Deep Learning en Fake News.

Deepfake is een vorm van video- (of audio-) manipulatie waarbij via artificieĢˆle intelligentie een video gegenereerd wordt die vals is, maar realistisch lijkt. Hiervoor wordt een 'generative adversarial network' (GAN) techniek gebruikt. Op basis van voldoende beelden kan je zo bijvoorbeeld het hoofd van iemand bovenop andere beelden plaatsen, zonder dat dit echt opvalt.

De techniek werd eerst gebruikt om nep pornofilms van bekende actrices te genereren. Vervolgens ook om politici nepnieuws te laten verspreiden. Begin 2018 zorgde de applicatie FakeApp voor opschudding omdat hiermee iedereen op een gewone pc 'deepfake' videos kon maken.

De S.P.A misbruikte in mei deze techniek om een nepvideo van Donald Trump te verspreiden waarbij de president het woord richt tot de Belgen om hen te overtuigen uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Deze actie kreeg wereldwijd heel wat kritiek.Een identieke techniek kan toegepast worden op audio waardoor op basis van stemopnames (20 minuten zou voldoende zijn) de computer alle mogelijke uitspraken kan genereren met deze stem.

Content