Het gebruik van persoonlijke gegevens wekt nog steeds evenveel vragen

gegevens.jpg

Twee derde van de burgers wereldwijd staat wantrouwig tegenover het gebruik van persoonlijke gegevens.

Dat blijkt uit een studie betreffende de inburgering van informatietechnologieën bij het publiek die Ipsos en het World Economic Forumt in november voerde bij zowat 19.000 volwassenen uit 26 landen. Het rapport dat Global Citizens Data Privacy genoemd werd, benadrukt het algemene gebrek aan kennis en het zwakke vertrouwen in het gebruik van persoonlijke gegevens door bedrijven en overheden.

De perceptie verschilt naargelang het land, waarbij blijkt dat hoe sterker de reglementering inzake privacy is, hoe beperkter de kennis is. Bij ons verklaart bijvoorbeeld net zoals in Japan, Australië, Canada of Duitsland, minder dan 20% van de respondenten een goed beeld te hebben van wat bedrijven met hun persoonlijke gegevens doen. In landen als China, India, Maleisië en Saoedi-Arabië is dat meer dan 45%.

Wereldwijd is het vertrouwen het laagst in buitenlandse regeringen (20%) en slechts een minderheid van de burgers koestert vertrouwen in hun nationale regering (39%). Er heerst ook een beperkt vertrouwen in bedrijven en media (24%), zoekmotoren en sociale media (28%). Wel is er meer vertrouwen in gezondheidsinstellingen (59%) en financiële dienstverleners (47%).

Ipsos geeft nog aan dat consumenten meer belang hechten aan vertrouwelijkheid en de financiële tegenprestatie voor het gebruik van hun persoonlijke gegevens, dan aan de voordelen die ze zouden kunnen halen uit het delen ervan. De meeste respondenten stellen dat ze zouden moeten kunnen weigeren dat bedrijven hun persoonlijke gegevens gebruiken (62%) en dat ze betaald of vergoed zouden moeten worden voor deze gegevens (54%).

De voorwaarden die ervoor zouden kunnen zorgen dat consumenten makkelijker bereid zouden zijn om hun persoonlijke gegevens met bedrijven of merken te delen, hebben te maken met duidelijkheid over de manier waarop de gegevens gebruikt zullen worden (67%), de belofte ze niet te delen of door te verkopen aan derden (64%) en dat de bedrijven of merken nooit het slachtoffer zijn geworden van een schending, lek of misbruik (62%).

Documenten

Research & Insights