UMA ranking 2018: GroupM en Space op kop

ranking.jpg

United Media Agencies publiceerde zijn traditionele jaarlijkse rangschikkingen. Daaruit blijkt onder andere een globale omzetdaling van de aangesloten bureaus met bijna 1%, terwijl hun staff tegelijk steeg met 8% (864 FTE voor de 15 aangesloten bureaus).

Onder impuls van de goede resultaten van Maxus dat een recordgroei van 89% neerzet, bezet GroupM nu de eerste plaats van de ranking, net voor IPG Mediabrands dat in 2017 de rangschikking aanvoerde.
 
Met een billing die 14% groeit en zonder rekening te houden met de vele nieuwe budgetten die GroupM eind vorig jaar won (Proximus, Delhaize, etc.), is de groep onder leiding van Gino Baeck bijna zeker dat hij deze eerste plaats in 2019 zal behouden. Vandaag kan hij prat gaan op een billing van 228,254 miljoen euro en een MAD van 19,4%, tegenover 222,955 miljoen en een MAD van 18,9% voor IPG Mediabrands (+5%).
 
Bij de bureaus behoudt Space zijn leadership met een billing die met 4% stijgt tot 194,944 miljoen en een marktaandeel van 17,1%, vrij ver voor zijn rechtstreekse concurrent Initiative. Mindshare stijgt met twee plaatsen in de ranking, ondanks een identieke omzet. De sterkste vooruitgang is zoals gezegd voor broertje Maxus dat van de twaalfde naar de achtste plaats stijgt. Havas Media en Carat hebben er dan weer een moeilijk jaar opzitten met een respectieve daling van 30% en 26%.
 

Documenten

  • uma.pdf
  • uma2.pdf
Media Agency