71% van alle marketeers zet in op innovatie

innovation.jpg

Voor de zestiende keer op rij voerde Ipsos de Yearly Marketing Survey van de House of Marketing. Kernthema dit jaar: groei door innovatie.

Uit de resultaten blijkt dat marketeers innovatie heel belangrijk vinden en er al heel wat voor doen: 71% van de marketeers werkt vandaag al actief mee aan innovatieprocessen. 68% van de respondenten zegt zich gesteund te voelen door management om nieuwe ideeën uit te proberen, maar 53% van de respondenten geeft aan dat de objectieven van innovatie nog niet goed gedefinieerd zijn. 22% van de respondenten heeft geen duidelijk idee welke innovatiegebieden zijn bedrijf nodig heeft om te groeien.

“Het management moet verduidelijken hoe belangrijk innovatie is binnen de algemene bedrijfsstrategie, en wat de precieze doelstellingen zijn,” zegt Grégory Delens, managing director bij The House of Marketing daarover.
 
Concreet blijkt uit de studie dat marketeers tegen vier problemen aanlopen die verhinderen dat ze de brug kunnen slaan tussen innovatie en groei. Ten eerste is de strategische fundering van innovatie vaak niet stevig genoeg: 53% van de respondenten geeft aan dat de doelen en verwachtingen niet duidelijk genoeg geformuleerd zijn. Ten tweede beschikt slechts 22% van de marketeers over een duidelijk beeld over hoe innovatie groei kan opdrijven. Ten derde geeft 68% van de respondenten aan dat nieuwe ideeën en projecten wel worden opgestart, maar dat ze al snel vertraging oplopen en gaandeweg daadkracht verliezen. Ten slotte zegt 53% dat de juiste tools en methodologieën ontbreken.
 
 “Om als bedrijf op een succesvolle manier innovatie te ondersteunen, moet het volledige proces worden gedragen doorheen het hele bedrijf. Marketeers werken nooit alleen. Daarom moeten bedrijven rekening houden met vier factoren: de bedrijfscultuur, de strategie, het proces en de skills,” besluit Grégory Delens.

Research & Insights