Wat is Femvertising?

femvertising-2.jpg

'Femvertising' staat voor 'Female Empowerment Advertising" en wordt gedefinieerd als advertenties met een pro-vrouwelijke boodschap die, zonder stereotypes te gebruiken, gender-normen doorbreken. Femvertising campagnes tonen een authentiek beeld van vrouwen en moedigen self-empowerment aan.

De regels van het genre zijn moeilijk. Het is een kwestie van de juiste toon te vinden en vooral van authentiek te zijn. Consumenten kunnen sterk reageren wanneer reclamemakers ernaast zitten. De kritiek komt snel dat het maatschappelijk thema 'gerecupereerd' wordt voor commerciële doeleinden.

Een van de eerste campagnes in dit genre was de succesvolle Dove campagne 'Real beauty' (2004). Pantene's 'Sorry not Sorry' (2014) en 'Like a girl' van P&G (2017) worden eveneens vaak geciteerd als goede voorbeelden. Onlangs kwam het onderwerp nog sterk in de belangstelling met de controversiële campagne "Pintje Sam?" (2019) van AB Inbev.

UBA publiceerde het charter "Unstereotype Communication" (2019) met concrete tips om meer werk te maken van diversiteit en inclusie in reclame.