Wat is yield management?

revenue mgmt.jpg

Yield management, ook wel revenue management genoemd, is een optimalisatie-methode die de prijs van een product of dienst aanpast met de bedoeling een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. Op basis van onderzoek wordt via het prijsmechanisme de vraag aangepast aan het beschikbare aanbod. Het optimaal aantal producten wordt aangeboden aan het juiste aantal klanten tegen de beste prijs.

Het principe is origineel afkomstig uit de luchtvaartsector. In het begin worden lagere prijzen voor vluchten gehanteerd om de verkoop te stimuleren. Zodra er schaarste ontstaat stijgen de prijzen. Dreigt er echter aanbod over te blijven, dan worden de prijzen weer verlaagd. De hotel- en de reissector nam deze methode over.

Ook bij de verkoop van advertentieruimte wordt vandaag gebruik gemaakt van yield management en worden de prijzen tussentijds aangepast om een optimaal rendement te realiseren. Dit geldt in de eerste plaats voor online advertenties. Maar ook de offline media passen dit meer en meer toe om het maximale uit reclameblokken te halen.