Op welke trends wordt effectief ingezet in de marketingplannen 2020?

iStock-877326226.jpg

ClearXperts ondervroeg meer dan 150 marketeers naar de marketing trends in 2020. Hoe ziet het marketinglandschap er op dit moment uit en wat zijn de verwachtingen voor volgend jaar? Vervolgens biedt het rapport ook technieken aan die de marketeer kan toepassen om de trends te vertalen in marketingstrategieën.

De trends: go digital

De top 3 marketing trends waarop marketeers, volgens het onderzoek, zich zullen richten in hun marketing- en communicatieplan van 2020:

  • Content marketing is en blijft één van de belangrijkste aspecten van een geslaagde marketingstrategie. En niet alleen content creëren, maar die content vervolgens ook distribueren valt niet weg te denken uit de huidige marketingplannen. De ultieme uitdaging is die content zo relevant en waardevol mogelijk te maken, zodat de (potentiële) klanten écht vinden waarnaar ze op zoek zijn.
  • Het komt niet als een verrassing dat ook digital transformatie de top 3 haalt. De snelheid waarmee het landschap evolueert is vandaag zo hoog, dat veel bedrijven een tandje moeten bijsteken om de trein naar digitalisatie niet te missen. 
  • Ten slotte staan marketeers al een stapje voor wanneer ze ook op sociale media actief blijven. Zo vormt adverteren via social media een oplossing voor organisaties met een beperkt reclamebudget. Bovendien registreren sociale media kanalen bijna elke actie, wat maakt dat bedrijven alles nauwgezet en op de voet kunnen volgen. Want meten is weten.

Technieken: putting theory into practice

Kennis van de trends is één ding, maar ook effectief de technieken toepassen is iets helemaal anders. 

Het meest prominente gegeven voor 2020 is de customer journey. Het is een noodzaak om te weten welke weg een klant aflegt, alvorens die overgaat tot converteren. Zo kan men gericht ingaan op de noden van de (potentiële) klanten. 

Bovendien verschijnen ook hier de moderne klassiekers die bij de trends naar voren kwamen: content marketing en social media marketing, zoals een contentkalender, de gecreëerde content op de meest passende kanalen & social advertisement.

Uiteraard kan men niet elk bedrijf over dezelfde kam scheren. Niet alleen sectorgebonden kan dit verschillen, maar ook naargelang de grote van de organisatie. Zo blijkt dat kleine bedrijven (met minder dan 100 werknemers) eerder willen inzetten op video marketing, waar grote bedrijven (met meer dan 500 werknemers) opteren voor artificial intelligence

Marketingstrategieën: nood aan competentie en deskundigheid

Uiteraard denken bedrijven dergelijke succesvolle marketingstrategieën niet op 1-2-3 uit. Zowel de trends als de technieken verwerken in een strategisch marketingplan vraagt om voldoende knowhow en deskundigheid van de marketeer.

Jammer genoeg blijkt vaak dat het marketing departement van de meeste bedrijven nog niet (voldoende) beschikt over de gewenste competenties om succesvol op (online) marketing in te zetten. 79% van de bedrijven willen hun marketinginitiatieven opdrijven, maar daarvoor hebben ze voorlopig nog onvoldoende digitale profielen aan boord met de gewenste competenties.  

Documenten

Data & Technology Content Research & Insights