Drie vragen aan Kris Michiels, genomineerd voor APOY 2019

Unilever_photoLucHilderson_PUB copy.jpg

Wordt Kris Michiels van Unilever de Advertising Personality of the Year 2019? Kris vertelt ons waarom hij werd genomineerd, welke de trends in marketing zijn volgens hem en welke boeken elke marketeer zou moeten lezen.

Identiteitskaart

Naam: Kris Michiels

Functie: Marketing Director & BU lead Refreshment Belux

Bedrijf: Unilever

Waarom bent u genomineerd voor APOY 2019?

Ik ben vooral ontzettend dankbaar voor deze nominatie. Als marketeer wil je je team liefde voor het vak bijbrengen, door te inspireren met een duidelijke visie, hen uit te dagen, ruimte te geven tot experimenteren en dat terwijl je de lat ook steeds hoger legt op business vlak. Mijn “purpose” binnen Unilever draait rond het maximale uit de mensen te halen. Dat kan je enkel doen als je zelf het maximale geeft, binnen en buiten het bedrijf. Dankbaar dus, om te zien dat deze inspanningen gewaardeerd worden. Ik ben sterk business driven, en geloof meer dan ooit dat sterke merken - gebouwd met sterke, “people-relevant campaigns” - op lange termijn voor de meeste groei zorgen. Ik probeer ook steeds actiever bij te dragen aan de transformatie van ons vak en marketing en advertising naar het volgende niveau te brengen, terug naar de essentie, maar beter. Deze nominatie is dus een extra duw in de rug.

Wat is voor u de belangrijkste marketingtrend voor 2020?

Trendlijstjes zijn voorbehouden voor fashionista’s. Marketing zou op de lange termijn moeten werken. Ik geloof dat we op een lange golf zitten met 3 topics:  meer “ethische marketing”, meer aandacht voor de volledige “consumer experience” en “marketing in the age of voice&sound”.
Ethische marketing dekt topics zoals brand purpose (waar staat je merk voor en hoe wil je actief bijdragen aan de wereld om je heen), diversiteit en inclusiviteit (hoe geef je mee vorm aan het wereldbeeld van de 21e eeuw), eerlijkheid (denk maar aan fake influencers) maar ook bijvoorbeeld data privacy (hoe creëer je de best mogelijke personalisatie en dus voordeel, terwijl je ook ten volle de privacy van de mensen respecteert). Het objectief is het consumentenvertrouwen in marketing en advertising te boosten. Daarnaast moeten we als marketeers nadenken over de volledige consumer experience en dat gaat voorbij de grenzen van marketing. Tot slot Voice&Sound. 2 aparte “audio topics”, maar vragen we volgend jaar aan Google om een pizza te laten bestellen of zeggen we “een Domino’s pizza”? En Sound: hoe geven we vorm aan marketing als de visuele prikkels uitgeschakeld worden . “Data en digital” zijn geen einddoel op zich, maar zijn cruciaal om deze topics maximaal te doen landen.

Wat is jouw beste advies voor jonge marketers ?

  • Lees deze 3 boeken:
    “How Brands Grow” (Byron Sharp) nog steeds mijn leidraad om de marketing &c ommunicatieplannen op af te stemmen,
  • “The Switch” (Chip & Dan Heath) over change management en het belang van ratio, emotie en “het pad”. Het is geen typisch marketingboek, maar het wordt interessant als je het als marketeer leest, met de consument in het achterhoofd.
  • En tot slot “Factfullness” (Hans Rosling). Niet alleen krijg je er een betere kijk op de wereld door, het zou ook je nieuwsgierigheid moeten aanwakkeren, een cruciale skill voor elke marketeer. Daarnaast drukt het je opnieuw met de neus op de feiten: ga af op data en feiten en niet op “common sense”.

Breder carriere-advies: carrières worden minder rechtlijnig en alles verandert razendsnel. We gaan naar een agile, open talent economy, waarbij we als het ware freelancers worden, ook binnen in een bedrijf. Wil je “future fit” zijn en blijven, zorg dan eerst dat je aan wat zelfreflectie doet (wat geeft je energie?), maak tijd voor (lifelong) learning, niet één keer per jaar, maar constant. En tot slot, investeer in formele en informele netwerken. De toekomst is er één van samenwerking en co-creatie in en tussen bedrijven. Bij Lipton zouden we zeggen: “Everything is better, when together”.

Kris Michiels is één van de drie genomineerden voor de Advertising Personality of the Year Award 2019. De finale keuze van de jury wordt bekend gemaakt op de UBA XMas lunch op 12 december 2019.