Drie vragen aan Lieve Pattyn, genomineerd voor APOY 2019

LievePattyn_photoLucHilderson_PUB copy.jpg

Wordt Lieve Pattyn van EG de Advertising Personality of the Year 2019? Lieve vertelt ons waarom ze werd genomineerd, heeft het over de trends in marketing en geeft advies aan jonge marketeers.

Identiteitskaart

Naam: Lieve Pattyn

Functie: Marketing Director

Bedrijf: EG

Waarom ben je genomineerd voor APOY 2019?
APOY nomineert adverteerders die bewezen hebben succesvolle campagnes te brengen, met een duidelijke visie, met passie, op een innovatieve manier. Met de eerste EG campagne hebben we een mooi succesverhaal gebracht op elk van deze criteria.
Tot enkele jaren geleden adverteerde EG bijna niet. EG had bijgevolg ook maar een merkbekendheid van 7%. Op dit onbeschreven blad zijn we vorig jaar beginnen schrijven. Eerst met een campagne die draaide rond het inzicht dat elke Belg wel EG in huis had, zonder het te weten. Nadien hebben we hier een tweede luik van de campagne aan toegevoegd die recht naar het hart gaat rond het inzicht dat elk van ons er alles aan zou doen om een geliefde weer gezond te zien. Die eerste campagnes ooit van EG waren meteen ook heel succesvol: de awareness steeg na 3 maand al naar 18%, ondertussen is dit al 22%. We zijn er ook in geslaagd om die positieve emoties voor EG te creëren met merk imago attributies om trots op te zijn: 75% van de Belgen zegt zich goed te voelen bij EG, 79% heeft een positieve mening over EG. Onze eerste campagnes waren dus meteen een schot in de roos, en werden beloond met een bronzen Effie.

Wat is voor jou de belangrijkste marketingtrend voor 2020?
In deze tijden van fake news, misbruik van data en toenemende bezorgdheid rond problematieken die ons overstijgen zoals de klimaatcrisis, zijn mensen meer dan ooit op zoek naar authenticiteit, empathie, connectie en engagement.
Wees echt en oprecht als merk, toon je menselijke kant, verbind met de consument en stel die centraal. Gebruik uw klanten als belangrijkste richtpunt bij elke belangrijke beslissing. Wees eerlijk over waar je wel of niet voor staat.
Luister echt naar je consument, en niet met de bedoeling om je visie te kunnen geven. Wees bescheiden en pas je plannen aan.
Zorg dat je engagement authentiek is, en niet iets dat je doet om ermee uit te kunnen pakken. Consumenten hebben genoeg van greenwashing en doorprikken de bubbel.

Wat is je beste advies voor jonge marketers ?
Ga de uitdaging aan om campagnes te brengen die je zelf zou willen zien, die mensen raken, waar mensen over praten en die ze delen met anderen. Alleen zo bouw je echt een merk dat letterlijk een “no brainer” wordt. Een merk waar mensen zich goed bij voelen, mee kunnen verbinden en niet over hoeven na te denken.
Ad blockers zijn er niet voor niets gekomen, te veel reclame is niet wervend, niet relevant, niet vernieuwend. Het is verleidelijk om de zoveelste rationele campagne te brengen waarin je kunt tonen hoeveel beter je bent dan de anderen maar besef dat rationele campagnes weinig impactvol zijn. Zoek en breng een authentiek en boeiend verhaal dat de mensen echt raakt.
Als wij met ons allen deze uitdaging willen aangaan, dan ziet de toekomst er voor ons als marketeers prachtig uit!

Lieve Pattyn is één van de drie genomineerden voor de Advertising Personality of the Year Award 2019. De finale keuze van de jury wordt bekend gemaakt op de UBA XMas lunch op 12 december 2019.