Wat is een 'halo effect'?

haloeffect.png

Een halo-effect is het verschijnsel waarbij de aanwezigheid van bepaalde positieve kwaliteiten de suggestie wekt dat ook andere positieve kwaliteiten aanwezig zullen zijn.

De term halo-effect wordt in de marketing gebruikt om de voorkeur van de klant voor bepaalde producten uit te leggen via de gunstige ervaring met andere producten van hetzelfde bedrijf. Het halo-effect creëert merkloyaliteit en maakt marketing inspanning efficiënter.

Een veelvoorkomend halo-effect is wanneer de gepercipieerde positieve eigenschappen van een bepaald product zich uitbreiden naar een breder merk. Ook het gebruik van bekende personen en influencers in de communicatie kan een 'halo effect' hebben op het bedrijf en zijn producten en diensten. Een ander voorbeeld waar het 'halo effect' een impact kan hebben, is bij co-branding, waarbij het ene merk een invloed heeft op het andere.

Het tegenovergestelde van het halo-effect is het 'hoorneffect'. Wanneer consumenten een ongunstige ervaring hebben, correleren ze die negatieve ervaring met alles wat met het merk te maken heeft.