Wat is een meme?

Un mème.jpg

Een meme (uitgesproken als miem) is een vorm van internethumor die zich snel via sociale netwerken verspreidt. Het zijn foto's, video's, audiobestanden of citaten die gedeeld worden en die enkele maanden lang populair zijn. Memes evolueren naarmate ze verspreid worden en muteren tot nieuwe varianten die soms populairder worden dan het origineel.

De oorspronkelijke term ‘meme’ werd al in 1976 door de Britse bioloog Richard Dawkins bedacht om een culturele evolutie te beschrijven, analoog aan een gen (meme en gene rijmen op elkaar) bij de biologische evolutie.

Succesvolle memes worden 'viraal' verspreid en gedeeld via de sociale media. Zij kunnen in korte tijd een grote hoeveelheid mensen bereiken, vandaar dat online marketeers ze soms in 'virale campagnes' proberen te integreren.

Een van de bekendste memes van de laatste jaren is het filmpje ‘The Netherlands Second’. Het werd een absolute hit en kreeg navolging vanuit heel veel landen waardoor er veel variaties van opdoken. Een andere bekende meme is de ALS Ice Bucket Challenge.

Content