Marketingtalent zkt. bedrijf met een duidelijke purpose (WFA-onderzoek)

Purpose Talent_iStock-1263645067.jpg

Vaak gaapt er een leemte tussen wat werknemers willen en wat werkgevers dénken dat werknemers willen. Bovendien zorgt onder andere ook COVID-19 ervoor dat mensen wereldwijd hun prioriteiten beginnen te herschikken. Een aantrekkelijk loon, extralegale voordelen en een goede werk-privébalans volstaan vaak niet meer voor bedrijven om de beste marketingtalenten aan te trekken.

Samen met 12 nationale reclameverenigingen voerde WFA een globaal onderzoek uit bij 432 marketeers aan klantzijde wereldwijd. De resultaten maken duidelijk waar marketeers tegenwoordig écht belang aan hechten, niet alleen in een bedrijf maar ook binnen een marketingteam.

Wat marketingtalenten willen

Globale marketingtalenten willen werken voor merken en bedrijven die een duidelijk doel vooropstellen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van WFA. Op de vraag om verschillende aspecten te rangschikken die hen zouden kunnen overtuigen om voor een bepaald bedrijf te gaan werken, bleek dat een "uitgesproken/duidelijk bedrijfsdoel en -missie" voor marketeers aan klantzijde dé belangrijkste eigenschap is die ze zoeken bij bedrijven. "Sterke merken in hun portfolio" eindigde op plaats twee en "een stevige staat van dienst" op drie.

Het onderzoek wees uit dat verschillende groepen en regio's andere aspecten in een bedrijfscultuur en zakelijke aanpak belangrijk vinden. Zo vonden media- en digitale marketeers in Zuidoost-Azië en beginnende marketeers een duidelijk doel bijvoorbeeld minder belangrijk.

Mannelijke marketeers hechtten meer belang dan andere groepen aan bedrijven die werken met sterke merken, terwijl vrouwelijke respondenten en Europese marketeers duurzame en ethische zakenmodellen duidelijk belangrijker vonden.

Uit de resultaten bleek ook welke marketingaanpak en kernvaardigheden primeerden voor het overtuigen van marketingtalenten. De respondenten vonden bedrijven die de klant vooropstellen aantrekkelijker, op de voet gevolgd door bedrijven met een sterke innovatiedrang en een stevige reputatie sterke om marketingtalenten voort te brengen.

Marketeers met meer dan 20 jaar ervaring vonden de klantgerichte aanpak belangrijker, in Latijns-Amerika werd meer waarde gehecht aan productinnovatie en Europese marketeers vonden het dan weer erg belangrijk dat hun werkgever de reputatie heeft een kweekvijver te zijn voor sterke marketingtalenten.

Andere belangrijke bevindingen uit het onderzoek:

  • Een sterk analytisch vermogen was aantrekkelijker voor vrouwelijke marketeers, maar minder relevant voor marketeers die actief zijn in procurement.
  • Een indrukwekkende staat van dienst was bijzonder aantrekkelijk voor marketeers in Zuidoost-Azië en beginnende marketeers.
  • Een bedrijf dat veel prijzen in de wacht sleept, kan beginnende marketeers en marketeers in het Midden-Oosten en Afrika wel overtuigen.
  • Mid-levelmanagers en respondenten uit procurement neigen dan weer eerder tot bedrijven met sterke partnerships met agentschappen.

Tot slot willen de meeste respondenten wel werken voor een marketingafdeling met een dynamische, actieve en informele bedrijfscultuur, en ook voor afdelingen waarin interne doorgroeimogelijkheden primeren op het aanwerven van extern talent. Ze willen dat de focus ligt op resultaten, waarbij snelheid belangrijker is dan precisie, en ook een agile werkcultuur staat bij velen op het verlanglijstje. Als ze enkele bedrijven wereldwijd moeten noemen die hen aantrekkelijke werkgevers lijken, dan noemen de meeste respondenten Apple, gevolgd door Unilever en Procter & Gamble. Slechts 7% van de ondervraagden verklaarde dat zijn huidige werkgever beschikt over de meeste eigenschappen die hij belangrijk vindt.

Stephan Loerke, CEO van WFA

"Marketingtalenten zijn kieskeuriger dan ooit; ze willen werken voor merken en bedrijven met duidelijke waarden, en een visie die verder gaat dan louter zakelijke prestaties en een betekenisvolle, meetbare maatschappelijke meerwaarde biedt." Dit rapport helpt ons te achterhalen op welke manieren bedrijven de beste talenten kunnen aantrekken".

UBA-leden kunnen het volledige rapport hieronder downloaden

Documenten

Agency Employer branding