Wat is een zebrabedrijf?

zebrabedrijf.png

Een zebrabedrijf is de tegenhanger van de unicorn. Zebrabedrijven zijn zowel zwart als wit, en dragen zowel winst als het goede doel hoog in hun vaandel. Zebrabedrijven zoeken schaal in samenwerking met andere stakeholders en willen een maatschappelijke bijdrage leveren.

In de financiële wereld is ‘unicorn’ een term die een startup in privébezit beschrijft met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. Denk aan bedrijven zoals Uber, AirBnB en Didi. Typisch voor deze bedrijven zijn de koortsachtige groeicijfers en hoge financiële waarderingen. Hoewel de prijzen voor de klant laag zijn, stellen we vast dat dit soort bedrijven vaker wetten overtreden en arbeidsrechten schenden.

Zebrabedrijven daarentegen worden gekenmerkt door een business model dat niet gericht is op het verstoren van bestaande markten. Tegelijk willen ze een maatschappelijk probleem helpen oplossen. Een mooi voorbeeld van een zebra-bedrijf is Blendle, een app waarbij je artikels uit alle traditionele media kunt kopen. Of ook Toya, een gaming studio waar 80% van de medewerkers vrouwelijk is en die games aanbiedt met meisjes in de rol van held. 

Employer branding E-commerce & Sales