Wat is Implicit Marketing?

Neuro-analyses.jpg

Implicit marketing is het gebruik van bewuste en onbewuste kennis gebruiken in marketing. De doorbraak van neuro-science heeft de voorbije jaren bijgedragen tot meer inzichten in marketing. Er zijn toepassingen ontwikkeld waarvan bewezen is dat ze tot meer effectiviteit leiden in het bouwen van merken. 

Het onbewuste speelt een belangrijke rol in ons gedrag. Wanneer we bijvoorbeeld door een supermarkt lopen, nemen we heel veel onbewuste beslissingen in de aankoop van producten. Waar het product staat op het schap en naast welk product, het heeft allemaal een impact op onze onbewuste kennis. Zo speelt 85% van onze kennis zich af in het onbewuste. Neuro-analyse laat ons toe via analyse van ons brein een beter inzicht te krijgen in de onbewuste kennis. Vroeger probeerden we vaak te peilen naar het onbewuste via projectie technieken in kwalitatief onderzoek, nu kan het met wetenschap onderbouwd worden.

Er zijn 2 grote toepassingen waar de kennis van het onbewuste marketing kan helpen:

We kunnen tot nieuwe consumenten inzichten komen, die tot een betere innovatie kan leiden. We begrijpen bijvoorbeeld beter hoe de consument doorheen een e-shop winkelt. We ontdekken de onbewuste barrières die het vaak onnodig moeilijk maken of de gedachten afleiden. Tegelijk ontdekken we bijvoorbeeld eenvoudige mogelijkheden voor cross-selling die onderbenut worden in de website.

Daarnaast wordt neuro-analyse ook vaak gebruikt om beter te begrijpen hoe de communicatie werkt. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk welk onderdeel van een reclamefilm meer of minder impact heeft dan andere elementen. We kunnen zo leren om de effectiviteit van elk element beter in te schatten en zodoende de effectiviteit verbeteren door bijvoorbeeld de aandacht beter te houden. Neuro-onderzoek kan helpen bij het inkorten van een reclamespot van 30 seconde naar 20 seconden, zonder aan effectiviteit in te boeten. Dit is een niet te onderschatten impact op de ROI van de TV-campagnes.

Tot besluit, kunnen we stellen dat neuro-wetenschap bewezen heeft het onderbewuste beter te begrijpen. Als marketeers willen we het vertrouwen in de merken behouden en nieuwe gewoontes creëren. Met deze kennis van het bewuste en onbewuste kunnen we meer effectieve innovatie van onze producten en services stimuleren.