Trends 2021 gezondheid & schoonheid: Ik DH gewoon lekker Z

UBA_Trends 2021 - Beauty & personal care InSites.jpg

In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “Beauty & Personal Care”.

De DHZ-(doe-het-zelf) trend is in België al een vaste waarde. De trend wordt aangestuurd door enerzijds een toenemende drang naar zelfexpressie en zelfverwezenlijking en anderzijds een verschuiving naar meer duurzaam leven. Beide behoeftes bestaan natuurlijk al langer maar werden door de pandemie nog versneld. We hebben in deze wereldwijde pauze ook even stilgestaan bij onze eigen doelen en zingeving in het leven. DHZ-en geeft controle over gebruikte ingrediënten maar ook over onze ecologische voetafdruk. Daarnaast gaf het actief opzoeken van nieuwe uitdagingen - het leren van nieuwe dingen, het zelf creëren - ons ook het gevoel van controle en rust. Massaal gingen we zelf groenten kweken, brood bakken, een online-cursus volgen…. Het Spaanse veganistische cosmeticamerk ROWSE deelt op de website DHZ-recepten en verkoopt keramische potjes om thuis zelf aan de slag te gaan. De DIY Natural Skin Care workshop bij het Antwerpse YUST (hotel, restaurant & eventruimte) was in geen tijd uitverkocht.

Merken moeten coachen in plaats van te prediken

Een aantal trends blijken sterk in opmars in België. Zo gaan consumenten op zoek naar een levens(stijl)coach die hen helpt om persoonlijk projecten, rituelen en routines makkelijker te bereiken. In een sterk veranderde wereld hebben mensen meer behoefte aan persoonlijke doelen en verwezenlijkingen en meer aandacht voor fysiek en mentaal welzijn. Wellness apps bezorgen beide en zijn dan ook sterk in opmars. Meditatie app Headspace werd nog populairder dankzij de samenwerking met Netflix. In Japan is Finc de nummer 1 welzijnsapp. Via gamificatie helpt de app om gezondheidsdoelstellingen te verwezenlijken en meteen om te ruilen voor beauty producten.  

Tijdens de pandemie werd het ook normaler om onze sociale interacties te verschuiven naar virtuele omgevingen. Concerten en festivals in Fortnite en Minecraft, virtuele kledingcollecties in Animal Crossing en ook virtuele visites bij medische professionals. In Zuid-Afrika werkten Discovery en Vodafone samen om consumenten via hun computer een arts te kunnen laten bezoeken. In Thailand sponsorde SCB-bank de gezondheidsapp Doctor A-to-Z voor virtuele consultaties.

Ik wil immuniteit

De pandemie is uiteraard een gezondheidscrisis. En waar consumenten sowieso al meer aandacht hadden voor veerkracht en wellness voor de crisis, lijkt de toegenomen aandacht voor hygiëne tot een versnelling van een aantal gezondheidstrends te leiden.

Consumenten grijpen naar de verzorgende natuur. Door de lockdowns herwaarderen ze wandelingen en tijd in de natuur. Merken kunnen een stukje natuur in huis brengen of net natuurlijke ingrediënten en productiemethodes benadrukken. Wild geoogste bestanddelen zijn een echte trend in clean beauty. Planten die in het wild groeien hebben de tijd doorstaan en zich aangepast aan de veranderende omgeving. Dat maakt ze krachtiger en effectiever dan gekweekte alternatieven. Furtuna Skin is gemaakt van ingrediënten geplukt in privaat landgoed op Sicilië dat al meer dan 400 jaar onaangeraakt bleef. Alpyn Beauty gebruikt voor zijn gezichtsmaskers bestanddelen zoals Virginia vogelbessen die in het wild op bergen groeien. In het streven naar immuniteit kunnen zowel beauty merken (zoals het Britse Gallinee - die capsules aanbiedt met dezelfde concentratie als 25 probiotische yoghurts), supplementen start-ups (zoals het Israëlische Nutricco – die een slimme voedingstracker koppelt aan gepersonaliseerde vitamines) en abonnementsdiensten (zoals POP store in Singapore met hun gezondheidssupplementen-abonnementen) het hart van de bezorgde consument winnen.

Door: Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert InSites Consulting

Eind 2020 boog het InSites Culture + Trends team zich over hoe het uitzonderlijk bizarre 2020 een invloed zal hebben op de consument in 2021. Vanuit hun model met 7 universele menselijke drijfveren om geluk te maximaliseren, deden ze kwalitatief en kwantitatief onderzoek bij ‘leading-edge’ en (nationaal) representatieve consumenten in 16 markten over de hele wereld verspreid. In deze artikelreeks illustreert Joeri voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren.

Research & Insights