Wat is een online marketplace?

marketplace

Een online marketplace is een e-commerceplatvorm waarop meerdere partijen producten of services aanbieden. De eigenaar van de marketplace brengt vraag en aanbod samen en faciliteert dit proces inclusief transactie.

Bekende voorbeelden zijn Booking.com, Bol.com en Amazon. Het is geen nieuw fenomeen, maar de groei van het aantal marktplaatsen en de verkoop op dit kanaal is de laatste jaren enorm toegenomen. Een marktplaats combineert immers op een uiterst succesvolle manier de dingen die consumenten willen: keuze, competitieve prijzen, gemak & service. 

Als verkoper kunt u beslissen alleen via dit kanaal te verkopen, maar in de meeste gevallen is het een en/en verhaal, naast uw andere digitale en fysieke verkoopkanalen. Ook zien we merken die hun eigen marktplaats beginnen. Verschillende sociale media zijn ook bezig om zelf een marketplace te worden, met een eigen check-out. Het doorsturen van kliks wordt dan vervangen door transacties die direct op het sociale netwerk plaatsvinden.

De grote online marktplaatsen worden steeds machtiger. Als tegentrend ontstaan ook steeds meer “niche” marktplaatsen, die zich richten op het verkopen van verschillende merken/producten/diensten van één product groep. Ongeveer de helft van de online aankopen wereldwijd vindt plaats op marktplaatsen. Veel mensen zoeken niet meer via zoekmachines, maar starten hun digitale zoektocht op de marktplaats.

Media E-commerce & Sales