Trends 2021 eten & drinken

UBA_Trends 2021 - Food & Beverages_no logo.jpg

In deze artikelreeks illustreert Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert bij InSites Consulting voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren. Deze week: “de voedingssector”.

Nergens beter dan thuis

Door verschillende lock-downs en het aantal uren binnen 4 muren zijn we ons hyper-bewust van het belang van een rustgevende, luxueuze thuis. Zo las ik onlangs in een interview met Tijn Van Elderen, CEO van Brabantia, hoe hun bedrijf meer dan 50% groeide het afgelopen jaar en ze zijn lang niet de enige sector die wél de vruchten plukt van een crisis. Het Duitse merk Frankfurter Brett breidde zijn keukenaanbod uit door in te spelen op de trend van meer luxe en zelf-verwenning bij het thuis koken. Magnum bracht net de Double Gold Caramel Billionaire editie uit en Bacardi creëerde voor de Duitse markt ‘Twistails”, kits om thuis cocktails te shaken. We hebben intussen onze home-spa of home-fitness netjes geïnstalleerd, een huisdier geadopteerd en ook de home-cinema mag best wat imposanter. De scheidingslijn tussen media en voeding wordt steeds dunner, wat leidt tot de ‘eatertainment’ trend. Voor de lancering van Raya & The Last Dragon werkte Disney samen met Omsom voor een Aziatische sauzen kruidenmix en seltzer merk Sanzo gaf een 15% ‘Raya’ korting.  Sony Pictures en Uber Eats brachten het uit Breaking Bad bekende Los Pollos Hermanos tot leven als bezorgrestaurant. We willen niet alleen onszelf culinair verwennen thuis maar ook onze trouwste huisgenoot. Ben & Jerry’s introduceerde de Doggie Desserts. Woofboard adverteert op Instagram zijn ‘barkuterie’ plank en Bonne & Filou serveert luxueuze 100% natuurlijke macarons … voor uw viervoeter.

Wild & Bizar

Dat kan u allemaal wat bizar in de oren klinken, maar wild & vreemd is dan ook een trend die zich in de nasleep van de pandemie zal doorzetten. Net zoals disco in de jaren zeventig ons de oliecrisis deed verteren met uitzinnig kleurrijke en bizarre mode, uitbundige muziek én spiegelbollen. De #PlayWithPringles-campagne op TikTok haalde 230 miljoen views in minder dan drie weken. De uitdaging: ga creatief aan de slag met de beroemde Pringles-cilinder, in een dansje, met muziek, en verkleedt u als… uw favoriete verpakking. Het was de op een na succesvolste merkcampagne qua views op het video-platform in Duitsland. Verpakkingsdesigners ruilen steeds vaker de veilige 50 tinten groen voor voedingsproducten in voor meer kleurrijke vormgeving en lettertypes. Urban Lemonade heeft naast fluorescerende drankjes ook kleurrijke bollen op het label en de uit zalmvel gemaakte snack Good Fish zit in een donkerblauw zakje bedrukt met rode letters. Astrologie is ook terug van nooit helemaal weggeweest. Biermerk Skol lanceerde 12 felgekleurde Beats Zodiac varianten, één voor elk sterrenbeeld.

Een goeie buur

De pandemie heeft ons solidariteit- en buurtgevoel gestimuleerd. Boerenmarkten werden terug trendy en we gingen vaker naar de lokale bakker en slager of steunden de plaatselijke restaurants met afhaaldonaties. In Frankrijk kocht Burger King 200 ton surplus aardappelen om de lokale boeren te helpen en voedselverspilling te voorkomen. De keten herverpakte de aardappelen en gaf ze aan de drive-through klanten die op de Burger King website aardappelrecepten vonden. In Roubaix stimuleert Coopérative Baraka zowel de connectie van de wijkbewoners als duurzaamheid. In de gedeelde centrale stadstuin kunnen bewoners fruit, groenten en kruiden kweken die verwerkt worden in een dagschotel en daarnaast ruilen ze ook boeken, kleding en meubels. Comunità Frizzante in de Italiaanse Alpen werkt met een gemeenschap van lokale boeren, experten en chefs om nieuwe drankjes en smaken uit te denken. Bij de Australische supermarkt Coles Local in Sydney is 96% van het assortiment lokaal geteeld. Dichterbij huis kunnen we intussen chauvinistisch shoppen bij Belhaize…

Door: Joeri Van den Bergh, Future Consumer expert InSites Consulting

Eind 2020 boog het InSites Culture + Trends team zich over hoe het uitzonderlijk bizarre 2020 een invloed zal hebben op de consument in 2021. Vanuit hun model met 7 universele menselijke drijfveren om geluk te maximaliseren, deden ze kwalitatief en kwantitatief onderzoek bij ‘leading-edge’ en (nationaal) representatieve consumenten in 16 markten over de hele wereld verspreid. In deze artikelreeks illustreert Joeri voor een aantal sectoren welke trends zich sterk manifesteren.

Research & Insights