Generatie Z neemt cryptocurrencies over

NFT.jpg

Gen Z groeit op in de nasleep van de financiële crisis van 2008 en in de recessie na COVID-19. Geen wonder dat deze generatie haar eigen geldregels wil stellen. Zo wil 50% van de Belgische Gen Z een eigen bedrijf opstarten en op die manier zijn toekomst in eigen hand nemen. In tegenstelling tot millennials wordt deze generatie niet gedreven door prestatiedrang maar wel door passie. Ze flirt met TikTok- en YouTube-algoritmes en weet als geen ander socialemediabijdragen te vertalen in een businessplan. Maar deze post-millennials zijn ook hun eigen meester als het aankomt op hun financiële planning en ze staan te trappelen om hun geld te laten rollen.

Dus, wat verwacht Gen Z van merken tegen die achtergrond? In dit laatste artikel uit een reeks van drie nemen we de financiële mentaliteit van Gen Z en de rol die merken hierin spelen onder de loep.

Gen Z wil zijn eigen geldregels stellen

Belgische Zoomers zijn de generatie die het intensiefst investeert, met bijna twee op drie die het afgelopen jaar geld investeerden. Hun investeringsportefeuille wordt gedomineerd door traditionele producten zoals aandelen en onderwijsfondsen, maar toch ziet Gen Z ook potentieel in kunst, luxeproducten en sportmode, en in nieuwe investeringsfondsen als cryptomunten en NFT's. 22% van Gen Z denkt dat NFT's fysieke kunstwerken op termijn zullen verdringen en 32% wil zelfs betaald worden of een uitkering krijgen in cryptomunten. Quick België sprong op de kar van die groeiende populariteit van NFT's in een campagne ter gelegenheid van de 50e verjaardag van zijn iconische Giant-saus. Het recept is een van de best bewaarde geheimen van het merk, maar voor de gelegenheid besloot Quick het te veilen in de vorm van een NFT. CEO Kevin Derycke nam het recept op in een geluidsdichte opnamestudio en het beeld van het geluid werd vervolgens verkocht als NFT. Toch blijft het recept nog steeds een geheim, aangezien het onmogelijk is om het beeld van een geluidsgolf te ontcijferen en weer om te zetten naar het oorspronkelijke geluid. Derycke: "Belgen smeken ons al 50 jaar lang om te onthullen hoe we onze Giant-saus maken. Dankzij de NFT-technologie is het recept nu als kunstwerk verkocht aan een Giant-liefhebber. Deze actie is zonder enige twijfel de kers op de taart van onze 50e verjaardag!"

De opkomst van finfluencers

Gen Z is de eerste generatie waarvan de leden al zo jong zo financieel geletterd zijn. In België geeft 49% van Gen Z aan dat zijn interesse in financiële planning en/of investering de afgelopen twee jaar is toegenomen. In plaats van dure lessen over zakendoen te volgen, leert deze generatie alles gewoon online. Bijvoorbeeld door op sociale media financiële influencers – finfluencers dus – te volgen voor hun financieel advies. Zo ontpopte Charlotte Van Brabander, de eerste professionele vrouwelijke pokerspeler in België, zich als veelbelovende influencer en geldcoach. Ze maakt deel uit van de FIRE-beweging: 'Financial Independence, Retire Early' (NL: financiële onafhankelijkheid, vroeg met pensioen). Via Instagram en TikTok deelt ze met de hashtag #slimsparen tips & trucs over hoe je je geld kunt laten renderen.

Wat betekent dat voor merken?

Gen Z verwacht van merken ondersteuning voor haar financiële veerkracht aan de hand van toegankelijk en werkbaar advies. En dat is precies wat Rise – een geldapp voor tieners die wordt beheerd door ouders – doet. Het merk heeft zich tot doel gesteld om een financieel vaardige generatie te creëren – niet door hen te zeggen wat ze moeten doen, maar door hen te helpen om het zelf te doen in een veilige omgeving. De filosofie van het merk gaat uit van het principe 'al doende leert men', waarbij tieners worden aangemoedigd om zelf te beslissen of ze hun geld willen uitgeven, sparen of zelfs investeren. Bedoeling daarvan is uiteindelijk om hen financieel verantwoordelijk en veerkrachtig te maken. Bij Rise kunnen ze zich niet in de schulden werken of meer uitgeven dan ze bezitten, en bovendien voorziet de app de mogelijkheid voor ouders om in te grijpen, zodat de tieners worden aangemoedigd om te experimenteren zonder dat het risico te groot is. Het merk focust op vier pijlers: uiteraard geld uitgeven, sparen en investeren, maar ook het zorgaspect is niet uit de mix weg te denken. Daarbij gaat het om aandacht voor duurzame ontwikkeling. In de wereld van de financiële transacties gaat iedere aankoop gepaard met een 'verborgen' impact op de planeet, en Rise helpt tieners om zich daarvan bewust te worden.

Over het rapport

Het rapport ‘Ready for the Zoomers’ van InSites Consulting is gebaseerd op internationaal kwantitatief onderzoek bij 1.104 mensen die de vier grootste generatiegroepen vertegenwoordigen – Gen Z, Gen Y, Gen X en de babyboomers. In het rapport geven we inzicht in de houding en het gedrag van generatie Z, en hoe hun gedrag verschilt van vorige generaties. Meer informatie over het rapport en de toegepaste methode.

Research & Insights Brand Strategy