5 praktische tips om het beste uit uw agency te halen

Open space - working together

De stijgende complexiteit van het marketing- en communicatielandschap gaat heel vaak samen met een stijging in het aantal agentschapspartners die bedrijven aanspreken voor het creëren en implementeren van hun plannen. Hoe haalt u het beste uit deze samenwerkingen? 5 praktische tips helpen u op weg.

Op een bepaald moment worden managers geconfronteerd met de moeilijke keuze: consolideren of diversifiëren? Het beste ecosysteem heeft weinig te maken met het aantal agentschappen waaruit het bestaat, hoewel er toch zo iets is als té veel. De cruciale vraag is in hoeverre alle partners nog relevant zijn voor de veranderende noden van het bedrijf. Zijn ze al dan niet complementair? Of vechten ze alleen maar voor een groter aandeel uit uw budget?

Een aantal indicatoren wijzen erop dat het agency ecosysteem moet herbekeken worden: duplicatie van rollen, kosten en manuren tussen de verschillende bureaus, gebrek aan merkcoherentie, versnippering van uw budget, verminderde impact van de marketinginspanningen, teams lopen van de éne aligneringsmeeting naar de andere,..  

Deze tips kunnen in dat geval een eerste aanzet geven om het agency ecosysteem te optimaliseren:

 1. Zet toekomstgerichte ambities voorop
  Vertrek niet vanuit de noden die je vandaag hebt. Het hertekenen/bijsturen van je eco-systeem doe je niet elk jaar. Vertrek altijd vanuit de scope/behoeften (en dus profielen van expertise) die je nodig zal hebben om de ambitie voor de komende jaren waar te maken.

 2. Hou rekening met de interne partners 
  Sommige delen van je totale scope/behoefte worden misschien uitgevoerd door een intern departement (in- versus outsourcing) of een, al dan niet tijdelijke, set-up van freelancers. Ook zij maken deel uit van het ecosysteem en dienen betrokken te worden bij de optimalisatie.

 3. Vergeet de 'onzichtbare' agencies niet

  Er zitten steeds meer agentschappen in je ecosysteem dan je denkt. De kleinere, de agentschappen die ‘maar af en toe’ geactiveerd worden, de agentschappen die minder creatieve visibiliteit hebben...  Minder zichtbaar betekent daarom niet minder noodzakelijk naar optimalisatie toe.

 4. Meet de FTE input van uw team 
  De tijd en energie die je team steekt in het managen van het ecosysteem kost geld. Het verleggen van de focus van het ecosysteem management naar meer waardevolle, interne scope komt motivatie vaak ten goede.
   
 5. Geen ecosysteem zonder systeem
  De naam zegt het zelf. Zelfs het meest optimale ecosysteem kan energie en geld laten wegvloeien zonder de ondersteuning van het juiste operationeel model. Als adverteerder zit u bij het hertekenen van het governance model in de driver-seat.

Neem deel aan de online Masterclass Agency Ecosystems op woensdag 7 juni en leer hoe u de bureaus waarmee u samenwerkt optimaal inzet.


In-housing als alternatief voor het werken met een bureau

In-housing is een fenomeen waarbij de verschillende marketingfuncties “in huis gehaald” worden in plaats van uitsluitend beroep te doen op externe bureaus voor gespecialiseerde diensten. In-housing heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Hierdoor krijgt het agentschap ecosysteem een volledig nieuwe dimensie. 

Enkele voordelen van in-housing
 • Het biedt meer controle en transparantie over marketingactiviteiten waardoor bedrijven hun strategieën beter kunnen afstemmen op hun algemene doelstellingen.
 • In-house teams kunnen diepgaande kennis van en inzicht in hun merk ontwikkelen. Vaak leidt dit tot een consistentere berichtgeving en een betere merkrepresentatie.

In-housing vereist wel aanzienlijke investeringen in talent, technologie en infrastructuur om succes te garanderen.

Benieuwd naar de voordelen, uitdagingen en successtrategieën van in-housing? Schrijf u in voor de UBA Expert Community in-housing op woensdag 7 juni.

Agency