Wat zijn de belangrijkste promotiekanalen voor E-commerce?

Aan het woord, Jacob Eeckhout van iO. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Hoe zet ik shoppable ads, social commerce en promotie in ? 

E-commerce advertising

Samenvatting van de video:


“If you build it, they will come” is natuurlijk een fantasie. Hoe trekt u klanten aan? Hoe bereikt u nieuwe doelgroepen? Of hoe heractiveert u bestaande doelgroepen. Kortom, hoe gaat u aan de slag met customer acquisition via verschillende kanalen?

Een macro-blik op media-investeringen

Bron cijfers: Warc Data 

Na de korte daling in 2020 door Covid is er terug een duidelijke groei in investeringen merkbaar. Er bewegen steeds meer budgetten richting online, tot ongeveer 60% van de totale media-investeringen in 2022. Uit de data voor de media-investeringen per medium valt vooral op dat Social media, video, streaming, E-commerce en audio de kanalen met de grootste groei in advertentie-uitgaven zijn. 

De lokale media-investeringen

Bron cijfers: UBA (Pre-Covid)

Online vertegenwoordigde in 2019 in België 119 miljoen euro. Dat bedrag ging voor meer dan 60% naar Google en Facebook. Google doet het goed dankzij SEA of zoekadvertenties, display en YouTube. Facebook en Instagram eisen samen 22% op. De andere lokale media scoren 30% vooral dankzij Display advertenties en Native Advertising.
Recente cijfers over de media-investeringen kan u terugvinden in de UBA/UMA Digital Benchmark.

Traditionele media, zoals TV of Radio doen vaak het voorbereidende werk in de Marketing Funnel om een bepaald merk top of mind te maken. Door een extra trigger online wordt er vaak makkelijker overgegaan tot de daadwerkelijke online aankoop. Voor E-commerce specifiek zijn TV en Radio erg belangrijk om de betrouwbaarheid van de sector of jouw platform te versterken.

Hoe maakt u als merk het verschil?

Vroeger bepaalde de vaardigheid van campagnebeheer uw concurrentievoordeel. Hoe beter u was in campagnebeheer of optimalisatie hoe meer groei u realiseerde. In de Big Tech platformen die een steeds groter deel opeisen, zorgt de toenemen automatisatie door AI en Machine Learning ervoor dat u daar steeds minder het verschil kan maken met louter uitvoering want iedereen heeft toegang tot deze tools. Hoe dan wel? Vandaag maakt u het verschil door een integratie van data management, marketing, strategie, creatie en attributie.

Responsive ads van Google zijn een voorbeeld van Machine Learning in Advertising. Vroeger schreven we zelf de beste combinaties van titels, beschrijvingen voor advertenties. Vandaag leveren we gewoon de materialen aan en Google maakt zelf de winnende combinaties. 

Belangrijke promotiekanalen 

Organic search, paid search, content en social media zijn de belangrijkste kanalen voor E-commerce. Hanteer de 70-20-10 regel. Zet 70% van uw investeringen in op wat vandaag goed werkt, besteed 20% aan nieuwe kanalen die bewezen hebben dat ze potentieel hebben (Bv TikTok, Influencer Marketing,…) en 10% reserveert u voor innovatie (bv Social commerce en augmented reality). Met deze formule behaalt u uw korte termijn doelstellingen maar bent u ook klaar voor de toekomst.

Bekijk de video hier. 

E-commerce & Sales