Hoe komt een CRM-strategie de klantenrelatie ten goede?

Aan het woord, Florent Diverchy van Produpress. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Hoe verbetert u met een CRM-strategie de relaties met uw consumenten?"

CRM 4 playbutton

Samenvatting van de video:

Florent bespreekt het verband tussen Customer Relationship Management (CRM) en de relatie met de consument op 3 verschillende vlakken:

 1. Het IDIC-kader
 2. De loyaliteitsladder
 3. Verschillende soorten verbindingen met consumenten

IDIC-kader: Dit zijn 4 stappen om uw marketing te personaliseren. Door dit model efficiënt te gebruiken kan u loyaliteit creëren bij de consument. Het kan eveneens uw basis vormen voor marketing automation.

 1. Identify: Wie zit er in uw database? 
 2. Differentiate: Verdeel uw consumenten in verschillende groepen op basis van hun profiel (waarden, behoeften,...) en probeer voor elke groep een hypothese te formuleren om te verklaren waarom hun gedrag verschillend is.
 3. Interact: Toets uw hypothese af door in contact te treden met uw consument (in de winkel, via enquêtes, mailings,...).
 4. Customize: Pas uw marketingmix aan voor de groep die positief reageerde op de hypothese.

Indien u er via het IDIC-kader voor kan zorgen dat klanten loyaler worden, zullen ze ook stijgen in de loyaliteitsladder. 

De loyaliteitsladder wordt vaak gebruikt in CRM-marketing en telt 6 niveaus. 5 niveau's die we in alle marketingstrategieën terugvinden en een 6de niveau specifiek voor de B2B-sector. Hoe hoger het niveau, hoe hoger de loyaliteit van de consument.

 1. Prospect: Iemand die uw producten nog niet gekocht heeft en waarop u al uw klassieke marketingcampagnes richt.
 2. Consument: Iemand die uw product voor de eerste keer koopt en test.
 3. Klant: Iemand die overtuigd is en uw product zal blijven kopen.
 4. Supporter: Een klant die zeer tevreden is en waarmee er een belangrijke band werd gecreëerd. De persoon zorgt voor mond-tot-mond reclame.
 5. Voorstander: Deze klant neemt een ambassadeursrol op. Hij zal niet enkel naar buiten communiceren maar ook intern naar het bedrijf met bijvoorbeeld nieuwe ideeën
 6. Partner: Het combineren van sterke punten van 2 bedrijven gebruikt om een win-win-relatie voor beiden op te starten.

Om een klant hoger in de loyaliteitsladder te krijgen moet er een band gecreëerd worden met de klant. Deze kan onderverdeeld worden in 4 levels waarvan de 4e zich enkel op B2B-level afspeelt. Hoe hoger het level, hoe hoger de loyalty.

 1. Financiële band: "ik koop uw product want het is goedkoper dan de concurrentie en makkelijk te verkrijgen."
 2. Sociale band: U laat aan de consument weten dat u hem of haar kent en weet wat goed is. Dit kan verkregen worden door personalisatie.
 3. Customization band: U biedt de consument een aanbod op maat, afhankelijk van de studie van zijn levenscyclus binnen uw bedrijf. Dit kan op product-, service- of communicatieniveau gebeuren.
 4. Structurele band: Het creëren een samenwerking tussen 2 bedrijven.

U kan dus aan personalisatie doen via het IDIC-kader. Als u erin slaagt om op een juiste manier te personaliseren kan u een sterkere band met de consument creëren en treedt hij hoger op de loyaliteitsladder. 

Ontdek in de video enkele voorbeelden die u als marketeer kan toepassen op uw merk.

Bekijk de video hier.

Data & Technology