Wat zijn de belangrijkste platformen voor activatie?

Aan het woord, Jonathan Wuurman van Actito. Deze video maakt deel uit van de UBA Training 24/7 video-opleiding "Data Activation".

Data Activation 3 play

Samenvatting van de video:

Traditionele marketingstrategieën volstaan niet langer om de concurrentie een stap voor te blijven. Een efficiënt gebruik van geavanceerde technologieën en vernieuwende concepten is de sleutel tot het betrekken van klanten, het stroomlijnen van processen en het genereren van inkomsten. In deze video ontdekt u vier essentiële aspecten van moderne marketing en klantenbinding: marketing automation, salesforce automation, customer data platforms (CDP's) en client activation. We analyseren de verschillen en bekijken hoe ze elkaar aanvullen in een dynamisch marketinglandschap.

Marketing Automation

Marketing automatisation is één van de pijlers van moderne marketing. Wie deze term laat vallen bij collega's, prospecten of klanten, krijgt waarschijnlijk kernwoorden als triggers, geautomatiseerde processen, tijdwinst en gedragsgebaseerde targeting te horen. In essentie gaat marketing automation over het automatiseren van marketingcampagnes op basis van vooraf bepaalde voorwaarden en gebruikersgedrag. Het gaat over het genereren en converteren van prospects, om hen vervolgens klanten te maken en een engagement op maat te bieden. Maar dat is slechts één stukje van de puzzel.

Salesforce Automation

Salesforce automation heeft dan weer een heel ander doel. Het helpt salesteams die hun processen willen automatiseren, taken willen stroomlijnen en hun efficiëntie willen verhogen. Beeld u een salesmedewerker in die 25 telefoontjes per dag doet, alle CRM-gegevens moet invoeren, contactgegevens moet opzoeken en prospecten beheren. Hier biedt salesforce automation dé oplossing. Het gaat niet om marketingcampagnes; het gaat erom verkopers te helpen efficiënter te werken, wat uiteindelijk leidt tot een hogere omzet.

Customer Data Platforms (CDP)

Customer Data Platforms oftewel platformen voor klantengegevens zijn niet nieuw, maar ze worden een steeds belangrijker onderdeel van het marketinglandschap. Ze helpen merken, d.w.z. marketeers, om klantgegevens uit verschillende bronnen te verzamelen en samen te voegen tot een coherent klantprofiel. Denk aan alle tools die uw marketingafdeling gebruikt, elk met zijn eigen portie klantgegevens. CDP's vereenvoudigen het verzamelen, samenvoegen, opslaan, activeren en analyseren van al die verschillende gegevens.

Client Activation Marketing

Client activation marketing is een concept waarbij de nadruk ligt op de interactie met de klant binnen zijn unieke customer journey. Het draait er hierbij om de klant aan te zetten tot actie met behulp van bewezen, wervende campagnes. In essentie gaat deze aanpak ervan uit dat merken geen customer journeys bezitten maar er actief aan moeten deelnemen om boeiende campagnes te kunnen aanbieden en de ROI ervan te meten. Client activation marketing plaatst de klant centraal in de marketingstrategie.

Inzicht in deze sleutelwoorden en hun onderscheid is essentieel voor moderne marketeers. Het marketinglandschap evolueert en om voorop te blijven is een goed begrip nodig van marketing automation, Salesforce-automation, klantactivering en Customer Data Platforms. Hoewel elk concept een uniek doel dient, kunnen ze elkaar ook aanvullen, zodat bedrijven op een effectieve manier klanten kunnen aantrekken, processen kunnen stroomlijnen en gepersonaliseerde ervaringen kunnen bieden in dit door technologie gedreven tijdperk. Kies uw tools verstandig op basis van uw specifieke behoeften en doelestellingen.

Bekijk de video hier. 

Data & Technology