News & Insights

 1. LAU_005.jpg

  Minister van Media Sven Gatz vraagt samenwerking van alle actoren op UBA CEO Breakfast

  • 24-04-18
  • News,

  Vanmorgen was Royal Sporting Club Anderlecht, UBA-lid, gastheer voor het UBA CEO Breakfast. De Raad van Bestuur van UBA verwelkomde er 130 CEO’s en marketing-/communicatie-directeurs van UBA-leden en CEO’s van media-uitgevers. Tijdens het ‘voetballers-ontbijt’ konden de deelnemers in een ontspannen sfeer interessante contacten maken en informatie uit de eerste hand delen. Philippe Wallez, voorzitter UBA, Jo Van Biesbroeck, GM operations RSCA, en David Steegen, Head of Communication RSCA, verwelkomden de gasten. 

  Lees meer over "Minister van Media Sven Gatz vraagt samenwerking van alle actoren op UBA CEO Breakfast"
 2. transparency-manifesto-UBA.jpg

  UBA stimuleert een cultuur van datatransparantie

  • 24-04-18
  • Position Paper

  UBA onderschrijft het 'Manifesto for Online Data Transparency'. In dit manifest vraagt UBA en WFA aan hun leden om de mentaliteit van 'people-first' te hanteren boven 'data-first' bij de verwerking van persoonsgegevens. Merken worden opgeroepen zich in te zetten voor een data-ecosysteem dat de keuzes van consumenten respecteert en hun het recht geeft op volledige controle van hun eigen gegevens.

  Lees meer over "UBA stimuleert een cultuur van datatransparantie"
 3. DDOS-AdFraud.jpg

  Wat is Distributed Denial of Service ?

  • 23-04-18

  Distributed Denial of Service (DDoS) is een populaire manier onder hackers om websites lam te leggen. Dit doen ze door de servers te bombarderen met informatiepakketten. 

  Lees meer over "Wat is Distributed Denial of Service ?"
 4. iStock-640304076.jpg

  Young Marketers Competition 2018

  • 23-04-18
  • Publication,

  Als officiële Belgisch vertegenwoordiger van de Cannes Lions stuurt Brightfish traditioneel een creatief duo naar de Young Creatives Competition van de Cannes Lions. Voor het tweede jaar organiseert de regie een soortgelijke competitie voor een team jonge Belgische marketeers. 

  Lees meer over "Young Marketers Competition 2018"
 5. 1524400646391382-1524388558-1524388551-goffin.jpeg

  Francis Goffin: "De toekomst van de radio is hybride"

  • 23-04-18
  • Publication,

  Enkele weken geleden nodigde RTBF-baas Francis Goffin enkele journalisten uit voor een terugblik op de radiobereikcijfers in België sinds 1991, het jaar waarin voor het eerste een professionele bereikstudie werd gevoerd.

  Lees meer over "Francis Goffin: "De toekomst van de radio is hybride""
 6. iStock-649172938.jpg

  Deloitte voorspelt revolutie

  • 23-04-18
  • Publication, Survey,

  Consultant Deloitte Global pakt uit met de 17de editie van zijn Technology, Media en Telecom Predictions. Dat blikt vooruit op de belangrijkste globale trends voor de komende 1 tot 5 jaar in technologie, media en telecom.

  Lees meer over "Deloitte voorspelt revolutie"
 7. Yannick-de-Bièvre.jpg

  Drie vragen over on- en offline communicatie aan Yannick de Bièvre, Head of Marketing MediaMarkt-Saturn

  • 23-04-18

  MediaMarkt won samen met partner Content Connections op de Berlijnse Native Advertising Awards goud voor ‘Best Use of Print Media’. Maar daar stopt het voor MediaMarkt niet. De afgelopen maanden investeerden ze sterk in een optimale mix van on- en offline communicatie. Wij stelden Yannick de Bièvre, Head of Marketing bij MediaMarkt-Saturn, drie vragen over dat ideale evenwicht.

  Lees meer over "Drie vragen over on- en offline communicatie aan Yannick de Bièvre, Head of Marketing MediaMarkt-Saturn"
 8. bitcoin-uba.jpg

  Wat is Bitcoin ?

  • 20-04-18

  De Bitcoin is een digitale munt (ook cryptogeld genoemd) die speciaal ontworpen is voor gebruik op het Internet. Er zijn geen fysieke munten. 

  Lees meer over "Wat is Bitcoin ?"
 9. iStock-530004990.jpg

  Wat is de situatie na invoering van nieuwe shoptypes door Nielsen?

  • 20-04-18
  • Publication, Survey,

  Wat is de situatie enkele maanden na de invoering van de nieuwe shoptypes? En waarom moeten we ons voorbereiden op een 'phygital' retailmodel? Deze 2 thema's kwamen aan bod tijdens de Expert Community Panels van 18 april.

  Lees meer over "Wat is de situatie na invoering van nieuwe shoptypes door Nielsen?"
 10. cost-hour.jpg

  Wat is Cost per Hour?

  • 16-04-18

  Cost per Hour is een digitale advertising currency waarbij digitale campagnes worden aangekocht op basis van gegarandeerde uren ‘exposure’ in plaats van gegarandeerde impressies (CPM). Adverteerders kopen de tijd die surfers aan hun boodschap hebben besteed.

  Lees meer over "Wat is Cost per Hour?"
 11. iStock-836212836.jpg

  Kris Peeters lanceert "Fraud Prevention Month"

  • 16-04-18
  • Publication,

  Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters lanceert de Fraud Prevention Month, een jaarlijkse sensibiliseringscampagne tegen consumentenbedrog. Dit jaar staat de campagne in het teken van frauduleuze telefoontjes.

  Lees meer over "Kris Peeters lanceert "Fraud Prevention Month""
 12. barometre-effie.jpg

  Korte en lange termijn efficiëntie kunnen niet zonder elkaar

  • 16-04-18
  • News,

  Uit de Effie Effectiveness Barometer springt het als bezorgdheid in het oog: de focus van marketing op resultaten op korte termijn neemt toe. Maar hoe bezorgd moeten we daarover echt zijn? David Willems (ex-Toyota/Lexus), Sylvie Irzi (Mediabrands) en Christ’l De Jonghe (Kunstmaan) geven hun mening.

  Lees meer over "Korte en lange termijn efficiëntie kunnen niet zonder elkaar"
 13. Brone-Christine-BD_web.jpg

  Drie vragen aan Christine Brone over Artificial Intelligence

  • 16-04-18

  Welke impact heeft AI op de adverteerders? We interviewden Christine Brone, Managing Director bij PHD Media.

  Lees meer over "Drie vragen aan Christine Brone over Artificial Intelligence"
 14. Effie-2017-groepsfoto-V2.jpg

  Krijg erkenning voor uw efficiëntste marketing- en communicatie-inspanningen

  • 11-04-18
  • News,

  Stuur uw werkende ideeën in voor de Belgium Effie Awards 2018. Er zijn maar liefst 10 verschillende categorieën waarin u met uw meest efficiënte werk kunt uitpakken.

  Lees meer over "Krijg erkenning voor uw efficiëntste marketing- en communicatie-inspanningen"
 15. iStock-922619090.jpg

  Position Paper: UBA vraagt correcte meting online media investeringen

  • 10-04-18
  • Position Paper,

  Adverteerders wensen een correcte meting van hun advertising en van de gebruikte media, zoals vermeld in het UBA Position Paper CIM 2020, 29/1/2015. Adverteerders hebben een framework nodig waardoor zij hun marketing communicatie investeringen effectief en efficiënt kunnen plannen, meten, evalueren en permanent kunnen verbeteren. Een realistisch zicht op de media investeringen, inclusief de online media investeringen, is een vereiste.

  Lees meer over "Position Paper: UBA vraagt correcte meting online media investeringen"
 16. Phygital-UB.jpg

  Wat is Phygital ?

  • 09-04-18

  Phygital is een samentrekking van 'physical' en 'digital'. Het verwijst naar het  samensmelten van de 'offline' met de 'online' wereld.

  Lees meer over "Wat is Phygital ?"
 17. Jean-Vianney.jpg

  Drie vragen aan Jean-Vianney Philippe over Video Marketing strategy

  • 09-04-18

  Is een video content strategie nu een must voor adverteerders? We interviewden Jean-Vianney Philippe, Video Expert bij Broadkat en trainer bij UBA.

  Lees meer over "Drie vragen aan Jean-Vianney Philippe over Video Marketing strategy"
 18. rupture-agency-breuk.jpg

  9 signalen die wijzen op een nakende breuk tussen merk en bureau

  • 05-04-18
  • News,

  Onderzoek toont aan dat een reclamebureau gemiddeld drie jaar voor dezelfde adverteerder werkt. Dat is toch wel erg kort als je er even bij stilstaat dat we hier praten over het opbouwen van een merk… op lange termijn. In het geval van reclamebureau en adverteerder, blijken relaties inderdaad wankel. Verandering van bureau lijkt soms te berusten op willekeur. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat er een pitch in de lucht hangt. Het komt er op aan ze tijdig te herkennen.

  Lees meer over "9 signalen die wijzen op een nakende breuk tussen merk en bureau"
 19. buyer-persona.jpg

  Wat is Buyer Persona ?

  • 29-03-18

  Een buyer persona is een gedetailleerde omschrijving van je ideale klanten. Op basis van marktonderzoek creëert u een typologie van de klantenbasis.

  Lees meer over "Wat is Buyer Persona ?"
 20. viewability-UBA.jpg

  Wat is Viewability ?

  • 26-03-18

  Viewability is een meeteenheid voor de zichtbaarheid van een online advertentie. Oorspronkelijk werden online campagnes geëvalueerd op ‘served impressions’, waarbij gemeten wordt hoeveel keer een advertentie opgeroepen wordt bij een server. 

  Lees meer over "Wat is Viewability ?"
 21. Lies Eeckman.jpg

  Good and bad creativity cost the same. Interview met Lies Eeckman, Marketing Director Continental Foods

  • 26-03-18
  • News,

  Efficiënte marketing en creatieve marketing zijn zeker niet altijd twee handen op één buik geweest. De Effie Effectiveness Barometer geeft aan dat nog steeds een minderheid gelooft dat een te grote drang naar efficiëntie de creativiteit fnuikt. We vroegen Lies Eeckman (Continental Foods) en Janpieter Mels (Famous Grey) om hun mening en ook al zeggen ze niet helemaal hetzelfde, de rode draad is wel duidelijk: om efficiëntie en creativiteit te verzoenen, is vooral een sterk partnership nodig. En dat leidt… tot een Effie Award…

  De Effie Awards tonen aan dat marketingefficiëntie en creativiteit samengaan. Registreer snel uw case

  Lees meer over "Good and bad creativity cost the same. Interview met Lies Eeckman, Marketing Director Continental Foods"
 22. iStock-468565390.jpg

  Expert Community Omnichannel & Sales: Hoe goed kent u uw consument echt?

  • 23-03-18
  • Publication,

  Sinds 1 januari werkt UBA samen met SMA, waaruit de Expert Community “Omnichannel & Sales” (opvolger van de EC Shopper Marketing) is ontstaan. Op 22 maart 2018 vond de eerste sessie plaats. Wim Hamaekers, partner van Haystack, inspireerde ons over hoe we kunnen onderzoeken wat de shopper bezighoudt en hoe u zich in zijn leefwereld kan verplaatsen.

  Lees meer over "Expert Community Omnichannel & Sales: Hoe goed kent u uw consument echt?"
 23. iStock-825898776.jpg

  De kaap van 10 miljard online bestedingen in 2017 vlot behaald

  • 22-03-18
  • Survey,

  De consument in België spendeerde meer dan 10 miljard euro online in het afgelopen jaar, een nieuw record voor de Belgische e-commerce sector. Het voorbije jaar winkelden 8,4 miljoen Belgische inwoners minstens één keer online, wat goed is voor een online omzet van 10,05 miljard euro. Dit komt neer op 87 miljoen aankopen.

  Lees meer over "De kaap van 10 miljard online bestedingen in 2017 vlot behaald"
 24. UBA-report-2017.png

  UBA Jaarverslag 2017 met overzicht van de media investeringen

  • 22-03-18
  • Publication,

  Ontdek het UBA Jaarverslag met overzicht van de media investeringen in België in 2017

  Lees meer over "UBA Jaarverslag 2017 met overzicht van de media investeringen"
 25. iStock-863972626.jpg

  Auxipress onderzoekt hoe er in de media gesproken wordt over nieuwe technologieën

  • 21-03-18
  • Survey

  De media monitoringdienst Auxipress voerde in samenwerking met SoPRISM, specialist in social data mining, en onder leiding van Chief Data Officer bij Auxipress Grégory Piet een onderzoek uit over in welke mate er gepraat wordt in de traditionele media en Facebook over nieuwe technologieën en hoe de publieke opinie over die nieuwe technologieën denkt.  De field liep van januari 2016 tot december 2017.

  Lees meer over "Auxipress onderzoekt hoe er in de media gesproken wordt over nieuwe technologieën"
 26. wersm-shop-now-instagram.png

  Instagram Shopping wordt gelanceerd in Europa

  • 21-03-18
  • Publication,

  Instagram Shopping wordt na de lancering in 2016 in de VS nu ook gelanceerd in vijf Europese landen landen (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje), evenals in Brazilië, Canada en in Australië.

  Lees meer over "Instagram Shopping wordt gelanceerd in Europa"
 27. Frederic-Martins-Web.jpg

  Drie vragen aan Frédéric Martins, Media & Programmatic Lead bij ING

  • 19-03-18
  • Presentation,

  Met welke uitdagingen worden adverteerders geconfronteerd als we denken aan nieuwe technologieën? We interviewden Frédéric Martins.

  Lees meer over "Drie vragen aan Frédéric Martins, Media & Programmatic Lead bij ING"
 28. effie award.png

  Marketing effectiveness intern promoten: 6 tips van Mira De Maeyer, Alex Thoré en Kristof De Wulf

  • 19-03-18
  • News,

  Hoe laat je marketing effectiveness leven in je organisatie? Het blijkt een heet hangijzer te zijn bij heel wat adverteerders. Wij vroegen het aan drie specialisten. De tips van Mira De Maeyer (Omega Pharma), Alex Thoré (Proximus) en Kristof De Wulf (InSites Consulting).

  Lees meer over "Marketing effectiveness intern promoten: 6 tips van Mira De Maeyer, Alex Thoré en Kristof De Wulf"
 29. TrendDayNews.jpg

  UBA Trends Day: de consument beslist

  • 16-03-18
  • News, Presentation

  Op de UBA Trends Day van 15 maart gaven 8 internationale sprekers hun visie op de trends van morgen binnen het brede domein van communicatie, consumer insights, merken en media. Hieronder kan u de voornaamste boodschappen nalezen en de indrukken herbeleven via de presentaties van de sprekers, de foto's van het event en de artikels op sociale media. Meer dan 1.350 aanwezigen woonden het event bij. Afspraak in 2019 op 21 maart.

  Lees meer over "UBA Trends Day: de consument beslist"
 30. Inbound-Marketing.jpg

  Wat is Inbound Marketing?

  • 16-03-18

  Inbound Marketing is het geheel van online marketing technieken die ervoor zorgt dat prospecten en klanten relevante informatie vinden -over uw bedrijf, uw producten en uw diensten- op het moment dat zij daarnaar op zoek zijn. 

  Lees meer over "Wat is Inbound Marketing?"

Vragen of suggesties?