De nieuwe geconnecteerde consument

digitas-1.jpg

DigitasLBi  publiceerde de resultaten voor 2015 van zijn Conected Commerce Global Survey. Dat onderzoek werd in maart 2015 gevoerd door het IFOP (17.000 respondenten uit zeventien landen, waaronder België) en schetst een beeld van de nieuwe geconnecteerde consument. Het wijst onder andere op een toename van de social commerce.
 
Voornaamste lessen:
 
- De nieuwe ‘smart consumer’ gebruikt gemiddeld vijf devices per dag (vs 2,8 in de editie van vorig jaar); hij verwacht een omnichannel en multiscreen aanwezigheid van de merken. DigitasLBi schetst een consument die het gewend is om te traditionele e-commerce ervaring te overstijgen, maar in België nog steeds enigszins achterop hinkt. 66% van de Belgen koopt online (vs. 75% wereldwijd) en 14% via m-commerce (tegenover 33% wereldwijd). 84% is fan van ROPO (Research Online Purchase Offline) en 52% hanteert het ‘pick-up in store’ principe. Parallel worden de nieuwe digitale diensten alsmaar populairder: 48% van de respondenten verklaart dat ze meer zouden kopen als de verkopers bijvoorbeeld uitgerust zouden zijn met een tablet om hen rechtstreeks in de rayons te informeren.
 
- 52% van de geïnterviewde Belgen verklaart hun smartphone in de winkel te gebruiken en 53% vindt dat de dienst hun aankoopgedrag in de winkel veranderd heeft. 45% van de Belgen met een smartphone is bereid die te gebruiken om in de winkel te betalen, maar slechts 6% heeft het al gedaan (vs. 21% wereldwijd).
 
- Het onderzoek toont dat de sociale netwerken de aankopen alsmaar meer beïnvloeden, zowel online als in de winkel (van 30% tot 60% naargelang de netwerken). Hun impact op de aankopen verschilt, maar Facebook is de onbetwistbare leider. 35% van de Belgische Facebook-gebruikers denkt dat het platform hun manier van aankopen beïnvloedt. De sociale netwerken zijn daarentegen (nog) niet de plaats waar aangekocht wordt. Slechts 18% van de Belgen heeft er al een aankoop gedaan (28% wereldwijd).
 
Kortom, winkels zijn niet dood, maar moeten evolueren. Nieuwe digitale diensten in de winkel moeten tijd en geld uitsparen; tegelijk moeten ze de keuze optimaliseren. Consumenten zijn niet op zoek naar gadgets, wel naar diensten. Zo is 37% van de Belgen bereid een Oculus-headphone te gebruiken om kennis te maken met producten die niet beschikbaar zijn in de winkel. 50% is bereid een smartphone-app te gebruiken om de beschikbare voorraad te controleren.

Ontdek meer als je inlogt

Log je in en krijg toegang tot een ruim aanbod aan content. 

Nog geen account? Creëer uw account hier.

Media Research & Insights E-commerce & Sales