9 tips om een Effie Award binnen te halen

effie award.png

Wie met een Effie Award op zijn bureau wil pronken, moet een twintigkoppige jury overtuigen met zijn dossier. In die jury zetelen 10 adverteerders uit alle mogelijk sectoren (FMCG, pharma, entertainment, automotive, retail en telecom). Hen om de tuin leiden is simpelweg onmogelijk. Neen, dan maak je beter gebruik van de 9 gouden tips die juryvoorzitter Ignace Heyman (Lotus Bakeries) deelt.

  1. Breng het concurrentielandschap in kaart. Ga er niet van uit dat de juryleden die jouw inzending beoordelen zich bewust zijn van de marktsituatie van jouw categorie. Schets een duidelijk beeld van de marktsituatie, de categorie en de concurrentie.  
  2. Zorg voor een duidelijke, interessante en transparante case. Wees kort waar mogelijk. Presenteer je case als een verhaal – alle secties moeten verband houden met mekaar.
  3. Elimineer andere factoren waarvan juryleden onterecht kunnen denken dat ze aan het succes bijgedragen hebben – bewijs dat de resultaten het gevolg zijn van jouw werk.
  4. Leg het verband tussen je succes en je resultaten. Indien een maatschappelijk engagement X bereikt werd, hoe hield dat verband met je awareness, je perceptuele en bedrijfsdoelstellingen en de toekomstplannen van het merk? Hoe valt dat te vergelijken met vorige verwezenlijkingen door het merk, de categorie en industrie in zijn geheel?  
  5. Vraag mensen die niets met je case te maken hebben om deze te beoordelen. Welke vragen hebben ze? Waar is er verwarring? Op welke vragen vonden ze geen antwoord? Denk eraan: de juryleden zijn mogelijk niet vertrouwd met de categorie of de concurrentiële context van jouw merk – leg uit waarom jouw doelstellingen en resultaten belangrijk en opmerkelijk zijn.

Vergeet uiteraard de evidente zaken niet: 

  • Beantwoord alle vragen in het dossier. Voorzie context over de categorie en maak het verband tussen jouw uitdaging, strategie en resultaten duidelijk.
  • Bekijk de gedetailleerde instructies onder elke vraag grondig en beantwoord de vragen zorgvuldig. De juryleden lezen deze gedetailleerde instructies na bij het geven van een score en trekken punten af als niet alle aspecten van de vraag beantwoord zijn.
  • Gebruik duidelijke, simpele, relevante tabellen en grafieken. Met tabellen en grafieken, indien correct gebruikt, kan de jury eenvoudig het succes van het initiatief beoordelen.
  • Vermeld de bronnen bij je data en resultaten. De belangrijkste reden waarom een jury een inzending uitsluit, is omdat er geen specifieke, verifieerbare bron bij data, claims, feiten enz. wordt vermeld.

Effie is de enige organisatie die marketing communicatie ideeën beloont die écht werken. Wereldwijd en sinds 1968. De kans om een Effie Award te winnen ligt bovendien binnen handbereik. Tot welke sector u ook behoort. Want elk merk en elk type communicatie kan winnen, onafhankelijk van mediabudget. Het enige wat telt, is de bewezen impact.

 

Media