UBA Position Paper: UBA ijvert voor betere online advertentie formaten

Resized_Man-in-suit-with-bag,-on-zebra-crossing-531594755_3000x1997.jpg

UBA neemt als 'affiliate' partner deel aan de 'Coalition for Better Ads' . Deze organisatie wil consumenten een betere online reclame-ervaring bieden. Op basis van een uitgebreid onderzoek van de online gebruikerservaring bij meer dan 25.000 consumenten in Europa en Verenigde Staten publiceert de coalitie een lijst van 104 online advertentieformaten en de daarmee gepaard gaande gebruikerservaring. UBA vraagt adverteerders in België om een aantal 'irriterende' online formaten in hun campagnes te vermijden.

De 'Coalition for Better Ads'

Deze internationale organisatie werd opgericht om betere globale standaarden voor online reclame te ontwikkelen en te implementeren. Zij wordt gesteund door een uitgebreide lijst van bedrijven, organisaties en associaties: 80 adverteerdersverenigingen waaronder UBA en WFA, adverteerders waaronder P&G en Unilever, online media waaronder Facebook, Google en The Washington Post, en talrijke andere industrie-spelers waaronder GroupM, IAB en NAI. De 'Better Ads Standards' studie, die deze week gepubliceerd werd, is een eerste initiatief van de Coalitie.

Een uitgebreid onderzoek naar de online gebruikerservaring

Het onderzoek werd uitgevoerd in Europa en Verenigde Staten tussen December 2015 en Februari 2017. Een representatieve groep van 25.079 consumenten werd geconfronteerd met 4 online-artikels waarbij telkens 3 advertentie-formaten getest werden (en één artikel zonder advertenties getoond werd). Er werd vervolgens aan de deelnemers gevraagd om de verschillende gebruikerservaringen te rangschikken op basis van verschillende factoren: of ze afgeleid werden, of de advertenties irriteerden, enzovoort. De testen gebeurden zowel op desktop computers als op mobiele apparaten. Op die manier was het mogelijk om een uitgebreide lijst van 104 online advertentieformaten te rangschikken op hun gebruikerservaring.

Een aantal online advertentie formats leidt tot irritatie

Op basis van het onderzoek werden 4 desktop- en 8 mobiele online advertentie-formats geïdentificeerd die erg irriterend werken voor gebruikers. Wij hanteren hier de Engelse benamingen omdat deze gangbaar zijn in de markt. In bijlage ziet u een aantal van deze formats grafisch voorgesteld.


In desktop-omgevingen gaat het om: 'pop-up ads', 'auto-play video ads met geluid', 'prestitial ads met countdown' en 'large sticky ads' .

In mobiele omgevingen gaat het om: 'pop-up ads', 'prestitial ads', 'ads met density groter dan 30%', 'flashing animated ads', 'auto-play video ads met geluid', 'poststitial ads met countdown', 'full-screen scrollover ads', en 'large sticky ads'.

Conclusie

Adverteerders en de online industrie hebben als taak om de online-ervaring van de gebruikers te verbeteren. De uitgebreide studie van de 'Coalitions for Better Ads' helpt ons alvast om irriterende advertentie formats te identificeren. Het is in ieders belang om deze formats te vermijden. UBA beveelt zijn leden aan om in hun briefings en contracten met bureaus en media duidelijk te maken dat zij deze formats niet langer wensen te gebruiken voor de reclame-campagnes van hun merken.

Documenten

Media